Canotorii români medaliați la JO Tokyo au vâslit pentru a vedea un film

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.09.2021 - 18:15
Canotorii români medaliați la JO Tokyo au vâslit pentru a vedea un film

Canotorii români medaliați în această vară la Olimpiada de la Tokyo au venit să vâslească pe lacul din Dumbrava Sibiului, la Astra Film Festival.

SHARE

De data aceasta, nu pentru a pentru a cuceri noi medalii, ci pentru a vedea un film proiectat în cadrul Programului special Bărcile de Salvare. Este vorba despre documentarul realizat de jurnalistul Alex Dima (Pro TV, România, te iubesc!), care arată cum se fură pădurile României și dreptul copiilor noștri la un aer curat.

Astra Film Festival continuă la Sibiu cu un weekend care poate fi considerat un festival în sine: vineri, sâmbătă și duminică vor fi peste 40 de evenimente culturale (proiecții de filme, concerte, dezbateri Doc Talk, sesiuni Q&A).

Invitații de onoare ai festivalului Astra Film Sibiu 2021, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, medaliate cu aur la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și vicecampionii olimpici Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc și Mihai Țigănesc au fost întâmpinați cu aplauze la debarcaderul de lângă Scena Lac. Iar atunci când s-au îmbarcat au luat cu ei și un pasager special: un urs de pluș, eroul campaniei Oameni și Urși.

„Seara asta este una specială. Lunile trecute, campionii României la Tokyo vâsleau pentru medalii de argint și de aur, acum vâslesc ca să ajungă în fața ecranelor Astra Film pentru a cunoaște realitățile prezentate în filmele din programul festivalului”, a spus Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Ancuța Bodnar: „Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film”

La rândul lor, marii noștri sportivi și-au exprimat încântarea de a experimenta, în premieră, vizionarea unui film dintr-o barcă.

„Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film și cu atât mai puțin că voi vâsli ca să văd un film documentar. Este ceva cu totul nou pentru mine. Vreau să le mulțumesc pentru acest lucru organizatorilor Astra Film Festival, care ne-au dat ocazia unei astfel de experiențe minunate”, a declarat campioana olimpică Ancuța Bodnar. 

Vicecampionul olimpic Marius Cozmiuc a recunoscut și el că este prima oară când participă la un astfel de eveniment.

„Să vezi un film din barcă, alături de un public atât de cald, este o experiență uluitoare, pe care o recomand tuturor”, a spus sportivul.

Înainte de proiecția filmului, s-a făcut liniște. Era întuneric și se auzea clipocitul apei. A fost un omagiu adus memoriei lui Ivan Patzaichin.

Alex Dima: „Astra Film e o bulă de normalitate”

Filmul serii, Ca-n codru, realizat de jurnalistul Alex Dima, a fost urmărit cu sufletul la gură din bărci și de pe mal de aproximativ 300 de persoane. 

„Este extraordinar să văd materialul realizat de mine alături de atât de mulți oameni, care au stat în bărci și nu le-a păsat că a fost frig. Dar la Astra Film sunt niște oameni foarte calzi și foarte faini. La Astra Film e o bulă de normalitate.

Noi tot vorbim despre cum să ne facem bine. Oamenii ăștia de aici sunt puși în slujba binelui și schimbă fața lucrurilor din jurul lor. Împrăștie raze de bine de ani de zile. Iar oamenii care vin la Astra Film sunt oameni foarte frumoși, care știu ce se întâmplă în jurul lor”, a declarat Alex Dima

La rândul lui, jurnalistul Paul Angelescu a ținut să menționeze „bucuria și o onoarea” de a-și fi prezenta producția, în premieră, cu o seară înainte, la Astra Filme Festival. „Este un sentiment interesant, dar și puțin înfricoșător, să îți vezi reportajul pe marele ecran și să observi reacția publicului în timp real.

Experiența a fost amplificată de locul ales pentru proiecție, lacul din mijlocul Muzeului Astra”, a mai spus jurnalistul.

Weekend-ul Astra Film, un festival în sine

Festivalul Astra Film Sibiu continuă în weekend cu 42 de evenimente culturale de neratat. Zece filme vor fi urmate de discuții cu realizatorii - una dintre cele mai vii momente ale festivalului, pentru că spectatorii pot pătrunde și mai mult în tainele filmului de non-ficțiune.

De asemenea, după filmul Între noi fie vorba (Târgul de Țară, 21:00) va urma un discuție marca DocTalk, în care jurnalista Amalia Enache va analiza împreună cu psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină, relațiile de cuplu descrise în film. 

Intrarea la filmul „Între noi fie vorba”, prezentat în cadrul Secțiunii Cupluri în ape tulburi, va fi gratuită pentru cuplurile care vor veni la Muzeul Astra în această seară. 

Alte filme care vor fi proiectate vineri în prezența autorilor și a unor invitați speciali: Granița morții (Astra Film Studio, 12:00 - r. Cătălin Apostol), Post-mortem Berlin (Amfiteatru, 15:30 - r. Anton von Heisler), #Newtogether (Târg de Țară, 17:00 - r. Carmen Lidia Vidu, invitați Thomas Kloiber, Christoph Krutzler), Noi împotriva noastră (Astra Film Studio, 19:00 - Andra Tarara). 

Sâmbătă vor fi șase filme prezentate în prezența autorilor: Un personaj misterios (Astra Cinema, 16:00 - r. Ágnes Maksay), Homo sovieticus (Târg de țară, 17:30 - r. Ivo Briedis), Cântecul stupului (Târg de Țară, 19:00 - r. Jacopo Marzi), Moteluri (Centrul Besoiu, 20:30 - r. Claudia Quigua), Spioni de ocazie (Târg de Țară, 21.00 - r. Oana Giurgiu) și Certitudinea probabilităților (Piața Mică, 21:00 - Raluca Durbacă).

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, de la ora 18:00, la Târgul de Țară, prilej cu care vor fi anunțați câștigătorii celor patru Secțiuni competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediție, prezintă 200 de evenimente cinematografice care pot fi urmărite în aer liber, în săli de cinema și online. La AFF Online pot fi văzute online 43 de titluri din selecția oficială, de oriunde din România, până în data de 19 septembrie, ora 23:59.


Programul complet: https://www.astrafilm.ro/ro/program-orar?date=10

Bilete și locații: https://www.astrafilm.ro/ro/bilete-si-locatii

A 28-a ediție Astra Film Festival - Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice.

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, AFF Sibiu este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film 

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor, Filarmonica de Stat Sibiu 

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă 

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. 

Sponsori: HBO, DPD România, Materom Autohaus, Cinelab, Ursus, Nod Pub, The Refresh, Kulinarium, Sonne Restaurant Cafe 

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Scena9, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Urban,ro, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung 

Partener de comunicare: PiArt Vision 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te