Artiștii vor primi subvenție 41,5% din salariul mediu brut, chiar dacă își reîncep activitatea

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.06.2021 - 16:27
Artiștii vor primi subvenție 41,5% din salariul mediu brut, chiar dacă își reîncep activitatea. Foto US News

Guvernul are în plan să modifice actul normativ care permite un program flexibil de lucru, în funcție de situațiile de criză apărute, pentru a putea acorda artiștilor independenți o indemnizație de 41,5% din salariul mediu brut pe economie.

SHARE

Persoanele care își câștigă venitul exclusiv din drepturi de autor vor primi un ajutor important din partea statului, chiar dacă își reîncep activitatea, o dată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemie. 

Guvernul vrea să acorde o subvenție care echivalează cu aproape jumătate din salariul mediu brut pe economie, prin modificarea așa numite ordonanțe „kurzarbeit”, privind programul de lucru flexibil. 

„Există pe circuit o modificare la Ordonanța kurzarbeit care le oferă persoanelor cu venituri exclusiv din drepturi de autor o indemnizație de 41,5% din salariul mediu brut pe economie și care, atenție!, PERMITE realizarea de venituri din activitate.

Adică, spre deosebire de pînă acum, artiștii pot primi această indemnizație și dacă-și reiau, parțial, activitatea - dacă au venituri tot din, evident, drepturi de autor.

Știu că această ordonanță a fost pe ordinea de zi săptămîna trecută și sper că va fi adoptată cît de curînd. Cu mulțumiri pentru colegii din CES (Consiliul Economic și Social) și susținerea lor”, a anunțat Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Cine poate primi subvenția

De subvenția de 41,5% din salariu mediu brut pe economia vor beneficia artiștii independenți, care trăiesc doar din drepturi de autor. Iar bani se vor acorda chiar dacă nu mai există limitări pentru desfășurarea spectacolelor, odată cu impunerea noilor măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de pandemie. 

De fapt, guvernul nu face decât să extindă acordarea indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prevăzute pentru anumiți profesioniști în programul Kurzarbeit, și persoanelor care au avut încheiate, înainte de instituirea stării de urgență, contracte de drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic.

Artiștii „vor putea beneficia de o formă de sprijin în condițiile reluării activităților din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfășurare a acestora”. Ca și în cazul celorlați profesioniști, indemnizația se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă, conform procedurii în vigoare”, potrivit Profit.ro

Potrivit calculelor Guvernului, măsura s-ar aplica pentru aproximativ 5.500 persoane și familiile acestora, iar la o sumă medie acordată/lună de 2.253 lei brut, efortul bugetar lunar ar fi de 12,39 milioanei lei.

Guvernul a calculat sumele necesare pentru o perioadă de 6 luni, deci pentru a doua jumătate a anului în curs, iar impactul bugetar estimat este de aproape 74,35 milioane lei, dar peste 30,85 milioane lei se vor întoarce la bugetul de stat prin plata impozitelor (4,83 milioane lei) și contribuțiilor de asigurări sociale (26 milioane lei). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te