Artista franco-americană Joséphine Baker va fi prima femeie de culoare ce se va odihni în Panthéon

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.08.2021 - 14:28
Artista franco-americană Joséphine Baker va fi prima femeie de culoare ce se va odihni în Panthéon

Ceremonia prin care va fi onorată această figură eminentă a luptei împotriva rasismului va avea loc pe 30 noiembrie, potrivit publicației Le Parisien.

SHARE

Președintele Emmanuel Macron și-a dat acceptul pentru ca dansatoarea, actrița, cântăreața franceză de origine americană Joséphine Baker să intre în rândul marilor personalități ce se odihnesc în Panthéon.

Joséphine Baker s-a născut în 1906 în Missouri, Statele Unite, a murit în 1975 în Paris și este înmormântată în cimitirul din Monaco. 

Joséphine Baker a fost prima interpretă metisă de music-hall pe scena capitalei Franței. 

Dosarul prin care se pleda intrarea în Panthéon a celebrei militante împotriva rasismului a fost examinat pentru prima dată la finele lui iunie de Elysée. O petiție a fost lansată în urmă cu doi ani în favoarea ”pantheonizării” artistei, născute sub numele de Freda Josephine McDonald, arată RFI.

„Artistă, prim star internațional de culoare, activă în Rezistența din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în cadrul armatei franceze, activistă alături de Martin Luther King pentru protejarea drepturilor civile în Statele Unite iar în Franța alături de Liga Internațională împotriva antisemitismului (organism devenit ulterior Liga Internațională împotriva rasismului și antisemitismului)… credem că Joséphine Baker își are locul în Panthéon”, era scris în petiția semnată de 38.000 de persoane. 

„A iubit Franța iar Franța a iubit-o la rândul ei iar odată cu intrarea în Panthéon putem spune că este o dragoste eternă”, este de părere unul dintre copiii adoptivi, Brian Bouillon-Baker.

În țara natală, ea s-a opus organizației Ku Klux Klan și a luptat pentru a apăra drepturile afro-americanilor, alături de Martin Luther King. În Europa, pentru a combate nazismul, s-a lansat în contraspionaj ca agentă franceză de informații iar odată războiul încheiat, a fost decorată cu medalia Rezistenței. 

Panthéon este, de mai bine de un secol, locul în care se odihnesc și sunt onorate cele mai mari personalități ale Franței. Aproximativ 80 de scriitori, oameni de știință, clerici, militari, inventatori se află înhumați aici, doar 5 femei au fost acceptante până în acest moment.  Ultima personalitate ce a intrat în Panthéon este Simone Weil, în anul 2018.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.