Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.10.2024 - 07:54
Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret - Foto. FB / Studiourile Buftea
Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret - Foto. FB / Studiourile Buftea
Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret - Foto. FB / Studiourile Buftea
Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret - Foto. FB / Studiourile Buftea

Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani în ziua de 9 octombrie 1954, în urmă cu exact 70 de ani. Actorul a trăit intens pe scenă și în viața personală. A iubit-o enorm pe Irina Petrescu. Finalul vieții a fost învăluit de mister, condițiile morții sale nefiind pe deplin elucidate.

SHARE

Adrian Pintea s-a născut în 1954, la Beiuș lângă Oradea. În 1979 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București la clasa profesorului Petre Vasilescu.

A jucat în zeci de filme și în piese de teatru.

Îl recunoașteți din Pădureanca unde a făcut un rol uriaș alături de Victor Rebengiuc, Vișan, Șerban Ionescu sau Manuela Hărăbor.

Citește și: Adrian Pintea a învățat iubirea de la o actriță cu 13 ani mai în vârstă. „A fost drama vieții mele”

Adrian Pintea ar fi împlinit 70 de ani: 4 iubiri, o moarte misterioasă și un mare regret

Despre acest film publicația Informația scria în anii 80: 

„Deși universul de pe ecran este mai deschis decât cel din carte, eroul va fi răpus de sentimentul hăituielii într-un cerc damnat. Într-un fel, el se simte exclus din lumea satului tradițional care, dincolo de încercările istoriei, trăiește demnitatea supunerii în fața ritmurilor permanente ale vieții. În această privință, ritualurile muncii, culorile anotimpurilor, lumina și pulsația ceasurilor zilei, zgomotele curților, ale câmpului, pădurii, nu sunt performanțe de atmosferă, ci o realitate primordială a filmului, hotărâtă ca atare de generozitatea imaginii semnate de Doru Mitran, de minuția coloanei sonore asigurate de Silviu Camil.

După cum, disputa dintre încăpățânare și derută, sălășluitoare în psihologia lui Busuioc, chinul mistuitor al lui lorgovan, răbdarea neostenită a argatului Sofron aparțin și lecturii creatoare a interpreţilor Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Șerban lonescu”, a scris autorul.

A fost descris drept un actor cu un uriaș talent:

"Adrian a fost un hiperdotat. L-a inzestrat Dumnezeu cu foarte mult. De aceea a si fost atat de risipitor cu sine. Si atat de generos cu ceilalti. Toate etapele vietii lui au fost traite cu frenezie si cu o intensitate maxima. Si-a trait viata din plin, a sorbit parca fiecare clipa. Iar cariera i-a fost absolut exceptionala", scria despre el critica de film.

Adrian Pintea s-a stins la doar 54 de ani

A cunoscut la doar 23 de ani o mare iubire.

Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, prin 1978 - pe atunci el avea 23 de ani, iar ea, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân. A luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a dus extrem de greu lovitura.

A avut o cădere, gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea pace. Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, a dus şi la destrămarea relaţiei.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

 Silvia Mihaela, de profesie arhitect, l-a ajutat pe actor să depășească momentele mai grele din viața sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984. Au divorțat după ce, în anul 1993, Laura Jianu, o studentă se îndrăgostește nebunește de el și, de dragul lui, face eforturi pentru a-i fi mereu mai aproape. Iubirea lor s-a încheiat după ce Laura a absolvit facultatea și a plecat în Anglia. 

Pinta și ultima iubire

Adrian Pintea o întâlnește pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului National din Craiova. 

Anii au trecut, legătură s-a păstrat și într-o noapte de toamna, Lavinia a primit un telefon în care „idealul ei masculin” o cerea de nevastă, pe ea, „copilul”. N-a mai dormit până dimineața, iar a doua zi și-a anunțat familia. Tatăl ei a crezut că a făcut cineva glume, așa că Adrian a trebuit să se prezinte cu flori și să-și ceara „miresuca” (așa cum o alinta și acum) în cadru oficial. Pe 25 decembrie, în același an 2000, Lavinia Tatomir, proaspătă studenta la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Pintea va muri la 54 de ani, iar familia și soția Lavinia și-au adus acuzații.

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste.

În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât! Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar. Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau ca Lavinia să-l ajute să rămână printre noi”, spuneau părinții pentru Libertatea în 2007.

Lavinia s-a apărat declarând că decompensarea organismului lui Adrian Pintea a survenit pe fondul neînțelegerilor pe care el le avea cu tatăl și cu sora sa. 

Ultimele clipe, ultimul regret

 Printre lacrimi, ultimele aplauze, pe ultimul drum, până la cimitirul „Bellu”, alături de actori, colegi de la facultate, studenți, fani, l-a condus și calul său neînşeuat. A plecat din această lume nerealizându-și ultimul vis, acela de a regiza filme, căci la trei ani de la absolvirea Facultății de Regie de Film a plecat din această lume. Se spune că ar fi regretat că nu a avut copii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te