Actorul dat afară din teatru pentru că spunea bancuri cu comuniști. Mama i-a otrăvit soția

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2023 - 13:01
Constantin Codrescu, alături de Ioana Bulca - Foto: Facebook / Cineclic

Actorul Constantin Codrescu va fi dat afară din teatru după ce a fost „turnat” că spune bancuri cu comuniști. El a trecut printr-o grea cumpănă în tinerețe când mama lui a încercat să îi otrăvească soția.

SHARE

Actorul Constantin Codrescu va fi dat afară din teatru după ce a fost „turnat” că spune bancuri cu comuniști. În tinerețe, mama sa i-a otrăvit soția. Actorul a ridicat mâna asupra mamei sale, fiind salvat de la un gest necugetat de fratele său.

Constantin Codrescu, actor, regizor şi scenograf de o mare forţă sugestivă, sensibilitate şi imaginaţie creativă, s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huşi, judeţul Vaslui.

A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale.

Constantin Codrescu are o carieră prolifică în teatru şi film.

A creat zeci şi zeci de roluri, de o tipologie variată, din dramaturgia naţională şi universală, pe mai multe scene ale ţării printre care: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Mic şi altele. A interpretat numeroase roluri şi la teatrul radiofonic, în piesele ''Amintiri din copilărie'', ''Anatema'', ''Antigona'', ''Cei doi tineri din Verona'', ''Ciuleandra'', ''Craii de Curtea Veche'', "Angajare de clovn", "Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră", "Trilogia îndepărtării" etc.

A fost interzis o perioadă

Actorul a intrat în coliziune cu Partidul Comunist care l-a și interzis o vreme. În 1958, este dat afară din teatrul Armatei pentru „activitate dușmănoasă”.

Ofiţerul de securitate amintea că actorul Constantin Codrescu „încă din facultate devenise cunoscut ca un element reacţionar“, iar după venirea sa în Teatrul Armatei „comenta în mod duşmănos orice eveniment politic care avea loc pe plan intern şi internaţional“, făcând „propagandă artei şi culturii occidentale şi în special filmelor occidentale“, scrie adevarul.ro

Securitatea îl acuză că răspândea în rândul colegilor o serie de bancuri reacţionare“ şi că ar fi susţinut „discursuri“ în faţa muncitorilor din teatru şi a celor cu salarii mici, spunându-le că „el dacă n-ar lucra şi la radio ar flămânzi fiindcă cu leafa sa nu poate face faţă scumpetei care creşte din zi în zi“.

Pe de altă parte, locotenentul explica că „asupra lui Codrescu Constantin a avut o mare influenţă faptul că după scoaterea din teatru a stat un an de zile fără nicio ocupaţie, nesatisfăcându-i-se cererea de angajare în niciun teatru“, astfel încât  „în prezent adoptă o atitudine justă faţă de muncă şi nu se mai manifestă duşmănos, deşi face parte dintr-un anturaj de elemente duşmănoase.

Anchetat timp de 16 ore

Actorul va fi chemat, în 1964, să dea explicații la Securitate și pus să semneze un document potrivit căruia nu va divulga nimănui ce a vorbit cu  „organele”.

„Au venit într-o dimineaţă şi m-au dus la sediul Miliţiei Capitalei, unde m-au ţinut ore-n şir. S-a folosit un ton agresiv şi ameninţător. Mi s-au prezentat mai multe acuze, unele de care ştiam, altele de care atunci aflam. La sfârşitul zilei, un ofiţer superior a venit şi m-a pus să semnez ceva, că nu o să spun nimănui despre anchetă şi că, la nevoie, o să furnizez informaţii despre persoanele indicate de ei, bineînţeles, duşmani ai regimului. M-au eliberat după 15-16 ore.

Actorul spune că șicanele securității au continuat. Când Leonte Răutu, şeful Direcţiei de Propagandă şi Cultură a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, a venit la una din piesele sale, l-a rugat cu lacrimi să le ceară securiștilor să nu îl mai șicaneze că nu are nimic de turnat. Se pare că a găsit înțelegere și și-a putut continua cariera. 

O piatră de încercare

În anii 50, Constantin Codrescu a fost căsătorit cu actrița Valeria Gagealov care a fost la un pas de moarte. Aceasta a început dintr-o dată să se simtă rău, să aibă dureri mari. Actorul spune că mama sa a încercat să îi otrăvească soția și că el a fost la un pas de un gest necugetat.

„Analizele nu explicau vreo cauză a degradării organismului soţiei mele... Am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate.

În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată. Intervenţia fratelui meu m-a oprit.

A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă, mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire”, a povestit Constantin Codrescu.

Actorul avea să se stingă în anul 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te