Tora Vasilescu, sedată cu diazepam de un fost iubit. De ce a ajuns croitoreasă în plină glorie

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.03.2023 - 18:43
Tora Vasilescu - Foto: Arhiva
Tora Vasilescu - Foto: Arhiva

Tora Vasilescu a reușit să acopere o gamă vastă de roluri și a avut parte de povești de iubire incredibile: un cecetător care a „studiat” la Cernobâl, unul dintre marii regizori ai României, dar și un străin pe care l-a cunoscut de la distanță, vorbind la telefon o lungă vreme.

SHARE

Tora Vasilescu s-a retras din cinematografie atunci când a simțit că sunt lucruri pe care trebuie să le faci doar la tinerețe. A avut o copilărie din care își amintește chipul bunicilor și absența tatălui. Acesta moare când Tora este foarte tânără astfel că nu are nicio amintire cu acesta.

„Mama lucra şi locuia la Palas, în Constanţa, unde erau ferme mari. Venise odată în vizită la ţară, dar nu ştiam că era acolo şi mi-a povestit că plângeam după colţul casei că nimeni nu mă iubeşte, că mama m-a părăsit. Nu înţelegeam că ea trebuia să câştige bani. Copilăria mi se pare acum un loc inaccesibil, dar am sentimentul de drag de mine”, spune într-un interviu pentru adevarul.ro

Primele sale amintiri sunt ghioceiii din grădina bunicii. Tora Vasilescu sărbătorește 72 de ani de viață.

Prima oară pe scenă

„Da, am fost pe scenă de atunci şi eram tot timpul ocupată cu serbări. Am avut şi o mătuşă educatoare care îmi citea poezii de George Coşbuc, mai ales „Noi vrem pământ!“. Eu plângeam şi rosteam finalul exact ca ea şi îmi curgeau lacrimile. În actorie e bine să-ţi pui cel puţin 40% din propria cunoaştere, din propriile suferinţe, iar imaginaţia joacă un rol important.

Citește și: La 35 de ani apăruse în 20 filme. Povara succesului îl face să fugă în SUA unde e șofer. Nu regretă

De mică mi se spunea că sunt artistă şi deja voiam să ajung actriţă. Aveam origine sănătoasă – adică muncitorească –, plus că făceam şcoala de muzică şi le aveam cu poezia. Am fost şi în tabere internaţionale organizate în România. În clasa a IV-a m-am bucurat când mi-am auzit numele strigat la premiul I pe oraşul Tulcea, la recitări.

Am avut parte, într-un fel, de materializarea talentului. Cu toţii credem că avem talent, dar ne trebuie şi o recunoaştere”, a spus actrița.

Primele gânduri 

În același interviu povestește că se ducea, seara, la cinematograf și își imagina că, la rândul ei, va ajunge pe scenă. Cu toate că fusese premiată pentru cea mai frumoasă recitare a unei poezii la „Cântarea României” nu a intrat din primul an la UNATC. Erau cinci locuri, iar ea a fost a șasea după fata unui secretar de partid.

Cel mai dureros moment

Tora a avut un prieten de origine maghiară cu care era să se căsătorească. El a plecat în Israel și ea a rămas însărcinată, dar a decis să nu păstreze copilul. Erau anii 70.

„Oamenii au scris şi au criticat de parcă avortul meu a fost cea mai mare crimă. Nu ştiam nici ce urma la facultate şi nici cum aveam să mă descurc. Atunci au murit atâtea femei care au hotărât să facă avort!

O persoană are dreptul să aleagă când poate să crească nişte copii. Când îmi aduc aminte ce drame erau în căminele studenţeşti! (n.r.- înainte de Revoluţie, peste 9.000 de femei din întreaga ţară au murit în urma avorturilor autoprovocate)”, a spus actrița.

Ultima cortină

Actrița spune că a decis să se retragă din teatru la momentul potrivit, pentru că sunt lucruri care se fac doar la tinerețe.

„M-am retras când mi-am dat seama că am făcut suficient profesia asta. Teatrul e o meserie de tinereţe şi nu mai am chemarea sufletească să o fac. Mi-a spus cineva acum ceva timp: „Tora, ţie îţi mai trebuie un serial sau un film şi gata.“ Am făcut „O săptămână nebună“ şi am terminat. Comuniştii te scoteau la pensie la 50 de ani, ceea ce mi se pare de bun simţ.

Oricum, tinereţea are o anumită doză de agresivitate faţă de oamenii în vârstă. Când eşti tânăr, devii competitiv şi exact de acest lucru am scăpat acum. Nu mai vreau să mă lupt cu nimeni, nici să dovedesc ceva, nici să-mi fac planuri măreţe. Las viaţa să curgă.

E vorba de nişte gânduri ale unei femei care a ajuns în după-amiaza vieţii. În tinereţe, pentru mine, ca şi pentru voi, altele au fost priorităţile şi visele. Visam să fiu actriţă, să joc la teatru, în filme, să am casa mea. Nu visezi spiritualitate, ci nişte lucruri materiale. Dar e important şi să faci ceva pentru ele, că altfel nu vin”, spune actrița. 

Relația cu regizorul Mircea Daneliuc

 Prestația ei din filmul „Cursa“ a fost recompensată cu Premiul pentru Interpretare feminină, care i-a confirmat abilitățile și i-a adus pe loc notorietatea. Imediat au urmat alte filme, alte roluri și oficializarea relației cu regizorul Mircea Daneliuc.

„Ne-am cunoscut la filmări, am dat o proba pe care am luat-o, nu am ajuns acolo datorită lui, cum spun unii. Premiera ne-a găsit și căsătoriți. Filmările au durat citeva luni, cînd ne-am început și continuat noi relația...

„Din zece ani de căsnicie, eu îmi aduc aminte amănuntul ăsta superb: odată am ajuns la două noaptea de la filmări, am intrat pîs-pîs în camera de hotel pe care noi o împărțeam pe timpul filmărilor, la Aro, în Brașov, el dormea și pe masa am văzut că-mi lăsase un sandviș, ca să mănânc.

O vreme, au ținut ascunsă relația

Nici acum nu uit asemenea gest, în vremea cînd era foamete mare, restaurantele n-aveau mâncare sau oricum erau închise la ora aceea, el se gindise să am ceva de mâncat cînd mă întorc.“

O vreme, au ținut ascunsă relația, neafișându-se în fața echipei că un cuplu decât abia după ce au luat sfârșit filmările. „Nu pot vorbi încă liber și deschis despre o persoana care trăiește. Dar odată ce am stat zece ani împreună, au fost și lucruri frumoase între noi, nu? Din acești zece ani, în ultimii cinci el n-a lucrat, a fost disident, iar eu am muncit la Fondul Plastic, am făcut croitorie, tricotaje la mașină cu program.“

S-a iubit cu un cercetător

Era în anul Cernobâlului cînd am cunoscut un mare cercetător în industria medicamentelor, care mi-a dat atunci și pastile împotrivă radiațiilor. Mi-a intrat în cap că o să fac cancer, eram disperata și m-am îndrăgostit de el.

Credeam că voi muri în curînd și trăiam un love story pe ultima suta de metri. A fost o poveste de dragoste nebună, la limita dintre viață și moarte.

La un moment dat, mi-a zis că se duce să se opereze, avea și el niste probleme medicale. Eu nu l-am întrebat niciodată ce rețetă miraculoasa îmi dădea mie, dar înainte să plece am luat și am păstrat la congelator o pastilă pe care mi-o dădea de atîta timp, așa m-a îndemnat pe mine un îngeraș să fac. 

După plecarea lui, nu știam exact unde să-l caut, și am făcut o depresie puternica. Apoi am dus la analiza pastila respectiva și am aflat că era diazepam și vitamina A.

Ultima iubire

Este căsătorită cu un croat, cetățean francez, un bărbat discret, șarmant, ce-a cucerit-o imediat. S-au cunoscut printr-un cuplu de prieteni, relația lor închegându-se mai întâi pe plan profesional, făcând afaceri împreună prin atelierul ei de modă, Tora Creation.

 „L-am așteptat vreo trei ani, timp în care țineam legătură telefonic. Am fost și eu la Paris, dar am simțit agresiune din partea francezilor și n-am vrut să rămân acolo.

L-am cunoscut la 39 de ani și ne-am căsătorit când eu aveam 43. Se spune că greu se mai mărită femeia la 43. După primele secunde de discuție cu el, atunci cînd l-am întâlnit, mi-am spus:

«Domnul ăsta ar fi foarte bun pentru mine!» Și m-am străduit să-l cuceresc, când venea în țară, de exemplu, mă trezeam câteodată noaptea că să gătesc, să nu vadă efortul meu. Mi-a plăcut din prima, eu eram după divorț, aveam și vârstă cînd voiam un mariaj serios, nu o aiureală.

 Are sângele slav și curtoazia franceza. Intre noi s-a legat relația de familie, deja mi se pare că el e dintotdeauna. Este primul bărbat pentru care gătesc, el fiind fost sportiv de performanță, am grijă să nu se îngrașe.“ arata revistatango.ro

Sărutul lui Iordache

Ştiam eu că lucrurile astea se reiîn. Eram la filmări la „Glissando“, pe care îl regiza Daneliuc, soţul meu de-atunci. Trebuia să sar dintr-un birou întunecat, să-l surprind pe Iordache şi să-l sărut. Îmi aduc aminte că Daneliuc era lângă mine şi mă tot împingea să înaintez.
Mi-am zis: „Dacă joc prea bine, cine ştie ce o să gândească soţul, dar, dacă nu fac bine, filmăm încă o dată“. Şi am sărit. Ştefan, care era o persoană pudică, nu se aştepta – numai când mai bea era mai dezinvolt. A fost surprins şi a uitat replica. Noi eram prieteni de familie cu el şi soţia, Mihaela Toniţa.Vai, cum a trecut timpul!

Despre bătrânețe

 Și-apoi, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare clipa pe care ne-o dăruiește. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să trăim cu frica. Frica este unul dintre cele mai mari păcate. Dacă ți-e frică, înseamnă că nu ai încredere în Creator, în cel care iți veghează destinul pe care tot El ți l-a și dăruit.

Sigur, sunt femeie, cochetă, bineînțeles că mă doare sufletul când mă uit în oglindă. Ani de zile, după ce mă machiam, "prietena" din oglinda îmi zâmbea încântată. Acum, mi se pare că se cam strâmbă la mine... O actriță americană, al cărei nume îmi scapă acum, spunea simplu și plin de umor: "Nu-mi pare rău că îmbătrânesc, îmi pare rău că încep să arat din ce în ce mai rău", a spus în Formula As

Actrița spune că s-a retras la țară unde muncește în grădină.

Câteva repere

Timp de doi ani încearcă să rămână în preajma scenei, fie la Tulcea, ca prezentatoare a unei formaţii de artişti profesionişti, fie la Satu Mare, ca actriţă corp ansamblu. După absolvire este repartizată la Teatrul din Reşiţa, dar după doi ani este angajată la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Regizorii de film, de la Tatos la Mărăscu şi de la Bocăneţ la Pintilie, o solicită constant, dar filmele soţului său de atunci, Mircea Daneliuc, rămân în filmografia ei cele mai importante repere.
"Lipsit de prejudecăţi şi de comodităţi artistice, Mircea Daneliuc îşi propune în filmele sale să surprindă câteva momente de adevăr aşa cum pot fi ele găsite în locurile cele mai comune, printre oamenii cei mai oarecari. Personajele încredinţate Torei Vasilescu se află în plină ofensivă pentru autenticitate." (Cornel Cristian, Magazin estival Cinema 1984).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te