Dinu Pillat: 101 ani de la naștere. Închis alături de Steinhardt și Noica rezistă datorită credinței

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.11.2022 - 20:10
Dinu Pillat - FOTO: pressone
Dinu Pillat - FOTO: pressone

Pe 19 noiembrie, s-au împlinit 101 ani de la venirea pe lume a lui Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat, el însuși un rafinat om de cultură, romancier, istoric literar și eseist.

SHARE

 Dinu Pillat a fost condamnat de comuniști la 25 de ani de închisoare în celebrul proces al intelectualilor.

A fost arestat de regimul comunist în 1959, alături de Constantin Noica și un grup important de intelectuali, printre care Alexandru Paleologu, Arșavir Acterian, Nicolae Steinhardt. Ei au fost condamnați în cunoscutul proces "Noica-Pillat". Dinu Pillat a trecut prin penitenciarele Jilava și Gherla. A fost eliberat în 1964 când comuniștii au dat o amnistie generală.

La 101 ani de la nașterea lui Dinu, fiica acestuia Monica Pillat amintește că „Opera și zbuciumata sa existență din anii detenției politice (1959-1964) care au premers și au urmat Procesului Noica-Pillat din 1960, au devenit, după 1989, parte din obiectul de studiu al unor cursuri universitare de la Facultatea de litere din București și subiecte de cercetare ale unor tineri pentru lucrările lor de licență și de doctorat...

Citește și: Mondialul în Qatar, clădit și pe mită, corupție, morți suspecte. Magnatul bin Hammam, omul din umbră

Reeditarea în timp a lucrărilor lui Dinu Pillat („Mozaic istorico-literar. Secolul XX”, monografia „Ion Barbu”, „Dostoievski în conștiința literară românească”, „Itinerarii istorico-literare”), a operelor de ficțiune („Jurnalul unui adolescent”, „Tinerețe ciudată” și „Moartea cotidiană”) și mai ales descoperirea romanului „Așteptând ceasul de apoi”, în arhivele CNSAS, în 2010, au contribuit la reaprinderea interesului public pentru acest scriitor.

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

Astfel între anii 2010-2015, Editura Humanitas a oferit cititorilor seria de autor Dinu Pillat în cinci volume, însoțite de referințe critice și de studii introductive aparținând criticului literar George Ardeleanu. În 2021, la aceeași editură au fost publicate într-un singur volum omagial cele trei romane ale scriitorului care continuă să se bucure de o crescândă faimă postumă”, potrivit lapunkt.ro.

În urmă cu aproape 15 ani am urcat într-un bloc de zece etaje din cartierul Drumul Taberei al Capitalei. Acolo, camera de lucru a lui Dinu Pillat era neschimbată.

După închisoare, în apartamentul din Drumul Taberei

Scriitorul, fiul poetului Ion Pillat, s-a mutat în acest imobil în anul 1970, împreună cu familia, după ce prigoana comunistă, care l-a târât prin închisori, se mai domolise.

"Tata a fost asemeni unui copac pus să crească într-un ghiveci de flori. Ar fi trebuit să ajungă un mare scriitor dacă vremurile ar fi fost altele, dacă Securitatea nu i-ar fi pierdut manuscrisele. Nu cred că suferințele familiei mele au fost în zadar. Eu cred în cursa lungă a destinului, nu în cea scurtă, omenească", mi-a spus Monica Pillat fiica lui Dinu.

Născut în 1921, Dinu Pillat era unul dintre cei mai promițători tineri ai generației care avea să ajungă la maturitate imediat după al doilea război mondial. Absolvise Facultatea de Litere și Filosofie și scria la renumite reviste ale vremii. În 1947 și-a susținut doctoratul sub îndrumarea lui George Călinescu.

Pentru puțină vreme avea să fie angajat ca asistent la catedra de "Istoria literaturii". După ce comuniștii au aflat că străbunicul său era Ion Brătianu, l-au dat afară.


Ani de zile a lucrat în condiții mizere pentru a-și întreține familia .

În timp ce era angajat la "Cooperativa de praf de sânge", a fost nevoit să vândă o parte a bibliotecii și unele opere de artă. Bolnav de tuberculoză pulmonară, de pe un pat de spital, a tradus din limba germană poeziile lui Rainer Măria Rilke. "Nu te lasă despărțit de Mine / aproape esta țara pe care ei o numesc viață / Ai s-o recunoști după gravitatea ei. / Dă-mi mâna", scria poetul ceh de expresie germană în tălmăcirea lui Dinu.

Târziu, după Revoluție, cele 29 de poeme aveau să fie strânse într-un volum de soția să, Cornelia, și publicate sub titlul "Exerciții de supraviețuire".

„În acest poet, tata și-a găsit suportul spiritual și estetic de care avea nevoie pentru a nu sucomba după venirea comuniștilor", mi-a spus Monica Pilat.

Dinu Pillat a fost arestat de comuniști pentru manuscrisul „În așteptarea ceasului de Apoi” și pentru că a citit o scrisoare trimisă de Emil Cioran lui Constantin Noica.

„Noica a arătat-o și altor prieteni, apoi a circulat în epocă. Cineva a bătut-o la mașină și, în final, o cunoștință a adus-o în cercul de prieteni ai tatălui. Mama mi-a spus că scrisoarea era complet inofensivă și se vroia un semn din partea cuiva demult plecat. În momentul în care prietenii tatei au început să fie ridicați, am știut că va urma și el”, mi-a spus atunci Monica.

Dinu a fost ridicat de Buna Vestire, pe 25 martie 1959. S-a urmărit lichidarea unei elite care forma gândirea bună și liberă a României. Procesul Noica–Pillat a fost numit al intelectualilor.

A refuzat să mai fie scriitor

„În închisoare, Dinu Pillat a rezistat datorită credinței. După ce a ieșit din închisoare, el și-ar fi dorit să intre într-o mănăstire precum Nicolae Steinhardt, care s-a botezat la îndemnul tatălui meu. Pentru că nu se putea desprinde de familie, i-a spus mamei că dorește să devină paznic înr-o grădina publică. Vroia să stea departe de viața pe care a trăit-o. Nu a mai dorit să termine nici un roman. Îi era teama ca familia să nu pățească ceva.

S-a rezumat la traduceri, antologii și critică literară. S-a simțit foarte vinovat față de prieteni și față de noi, deși nu avea nici un motiv. El spus că dacă ar putea scrie prin ce a trecut în detenție ar trebui să fie un fel de Dostoievski. Primul lucru pe care a vrut să-l citească după eliberare a fost romanul "Amintiri din casa morților" scris de Dostoievski. La final, i-a spus mamei: Asta e apă de roze față de ce am trăit noi în pușcărie.

Tata a murit, prea tânăr, de cancer, în 1975”, mi-a spus Monica în urmă cu mulți ani.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te