Zilnic, „Q Magazine”, la revista presei AGERPRES. Cum se implică Agenția Națională în politică

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 03.11.2020 - 16:53
Florian Jucan, deținătoarea Q Magazine, revistă apreciată de Sputnik și de Agerpres Foto: Sputnik.md

O publicație fără nicio relevanță, în afara faptului că i-a susținut pe Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Gabriela Firea, apare zilnic, chiar și cu editoriale, la revista presei întocmită de AGERPRES, agenție care funcționează din bani publici.

SHARE

Urmărind revista presei de la Agerpres ies în evidență două lucruri: pe lângă publicații cu tradiție, zilnic sunt preluate articole din Q Magazine, iar știrile care promovează atacurile PSD la adresa adversarilor politici sunt majoritare.

Fiind totuși vorba despre o agenție de presă, care ar trebui să promoveze știrile, este greu de înțeles preluarea unei publicații care apărat cu o totală lipsă de profesionalism interesele unor personaje politice precum Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea, folosind de multe ori tehnici de tip fake news. Q Magazine este și una dintre publicațiile des citate de către pro-rușii de la Sputnik. Și mai greu de înțeles este de ce preia Agerpres, spre exemplu, un editorial și nu o știre din Q Magazine, în care autorul, un fost consilier al lui Adrian Năstase critică dur Guvernul României, lăudând totodată realizările PSD. În aceeași zi, 2 noiembrie, din cele 14 știri preluate la revista presei Agerpres, mai sunt trei articole care reprezintă atacuri PSD la adresa adversarilor politici. E drept, sunt și două știri neutre despre reprezentanții PNL.

Am cerut Agerpres să ne răspundă la câteva întrebări despre criteriile alegerii publicațiilor și știrilor pentru revista presei și despre considerentele în urma cărora s-a decis reluarea știrilor din Q Magazine. De asemenea, am întrebat dacă există vreun contract între Agerpres și Q Magazine și dacă se respectă vreun raport în privința preluării știrilor politice.

Nu avem încă un răspuns, deși ne-am adresat unor jurnaliști, dar rezultatul a fost că la revista presei Agerpres din 3 noiembrie nu au mai fost preluate știri cu atacuri PSD la adresa PNL. În schimb, au fost patru știri de bine despre Ludovic Orban, Nicușor Dan, Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Adică nu s-a schimbat decât raportul știrilor în favoarea altei formațiuni politice, ori nu acesta este rezolvarea profesionistă a unei agenții de știri a statului. Q Magazine a fost preluată, în continuare, de data asta cu un articol despre Maia Sandu.

Însă scopul articolului nostru nu este înlocuirea articolelor favorabile PSD cu cele favorabile PNL sau unui alt partid. Pentru că această situație o mai regăsim și în alte zile. Este evident că în oricare dintre cazuri nu poate fi vorba despre o abordare profesionistă. Scopul unei Agenții Naționale de Presă ar trebui să fie unul strict de informare și nu de preluare a unor comentarii părtinitoare sau a unor știri fără nicio relevanță.

Pentru acest lucru ar trebui să existe criterii clare. Încă le mai așteptăm.

Q Magazine, elogii PSD, dar nu oricum

Într-un elogiu la adresa Viorcăi Dăncilă, Nora Noapte, pseudonimul Flroianei Jucan, scria la 11 noiembrie 2018:

”Când împintenat în goliciunea provincială a impotenței sale politice și intelectuale, Președintele-mediator Klaus Iohannis, cu aerele unui Fuhrer de margarină, a convocat-o „imediat” la Palatul prezidențial pentru a da raportul asupra politicilor Guvernului, criticate de el înainte de a le cunoaște, Viorica Dăncilă i-a răspuns simplu că are o altă agendă și că este deschisă pentru consultări de îndată ce prioritățile legate de gestionarea treburilor cetății i-o vor permite”.

Exemplele sunt mut mai multe, dar acesta este cel mai strident.

Una dintre legăturile Q Magazine cu PSD a fost dezvăluită în 2018 de Ziarul de Vrancea care a publicat detaliile unei achizții publice.

Consiliul Județean Vrancea, condus de nimeni altul decât baronul PSD Marian Oprișan, a comandat niște albume speciale de Centenar firmei Babilon Press SRL, aflată sub semnătura Florianei Jucan. Peste 112.500 de lei a plătit CJ Vrancea pentru 250 de exemplare din albumul „Români de Centenar”. Cu două luni înainte, firma de pe numele ziaristei a mai prins un contract cu un Consiliu Județean PSD-ist – este vorba despre cel din Neamț, condus de Ionel Arsene.

În mod cert, nici interviul de promovare a lui Dan Tudorache nu a fost făcut doar din entuziasm gazetăresc. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te