Forțele de securitate din Polonia au fost mobilizate în capitală și în alte orașe ale Poloniei pentru mitingurile de Ziua Independenței, care în ultimii ani au degenerat în câteva atacuri violente din partea extremiștilor naționaliști.
Marșul din acest an a fost umbrit de evenimentele care se desfășoară de-a lungul graniței Poloniei cu Belarus, unde mii de polițiști și trupe ale armatei le blochează calea de a intra în UE migranților din Orientul Mijlociu. De luni, de când s-a intensificat criza, au apărut tabere improvizate în pădurile din partea de frontieră a Belarusului, lângă orașul polonez Kuźnica, iar având în vedere temperaturile în scădere și restricționarea accesului de a trece granița, există temeri cu privire la faptul că situația s-ar putea transforma într-o criză umanitară.
Oficialii UE l-au acuzat pe președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, că folosește oamenii ca pioni într-un „atac hibrid” pentru a riposta pentru sancțiunile impuse regimului său autoritar din cauza represiunilor interne dure împotriva disidenților.
„Le mulțumim celor care apără granițele Poloniei”, era unul din mesajele afișate pe un banner al protestatarilor care au mărșăluit prin Varșovia. La manifestație au fost cântate mai multe melodii patriotice tradiționale, dintre care unele făcând parte din cele care au fost interzise pe vremea când Polonia făcea parte din blocul sovietic al URSS.
Citește și: Interlopii Zabar, Fildeș, Biță, Rafi, Decan, Noris și Țugui s-au încăierat la Poliție pentru o casă
Marșul a devenit celebru în toată Europa pentru că atrage cea mai mare mulțime de naționaliști extremiști. Spre exemplu, în 2018 mulțimea a fost estimată la un număr record de aproximativ 250.000 de participanți. Iar tot în acel an, marșul a devenit un fenomen cu adevărat național ca amploare, fiindcă a fost legitimat cu prezența președintelui Andrzej Duda, a primului-ministru Mateusz Morawiecki și, desigur, a liderului politic Jarosław Kaczyński, urmat de întreaga ierarhie a puterii din partidul Lege și Justiție.