VREMEA rea se întoarce de la jumătatea lunii februarie. La ce temperaturi trebuie să ne așteptăm

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.02.2024 - 09:53
VREMEA rea se întoarce de la jumătatea lunii februarie. La ce temperaturi trebuie să ne așteptăm Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În următoarele zile ne vom bucura de o vreme de primăvară, cu temperaturi maxime ce vor atinge, local, până la 20 - 22 de grade Celsius. Totuși, iarna s-ar putea întoarce în a doua jumătate a lunii. Deja, nordul Europei este afectat de vremea rea.

SHARE

Totul va începe în aproximativ 10 zile: O puternică perturbare a Vortexului Polar este prognozată pentru mijlocul lunii februarie.

Având în vedere că se așteaptă un nou eveniment de încălzire stratosferică, în prezent se preconizează o întrerupere rapidă a Vortexului Polar și o schimbare a modelului de vreme rece în emisfera nordică, în a doua jumătate a lunii februarie și, posibil, la începutul lunii martie.

Aceasta este cea de-a doua întrerupere a Vortexului Polar în 2024, potrivit Severe-Weather. Prima a avut loc în jurul jumătății lunii ianuarie și a coincis cu o eliberare puternică de aer rece.

Acest eveniment care se apropie, pare să fie la fel de puternic, dacă nu chiar mai puternic, decât primul.

VREMEA rea se întoarce de la jumătatea lunii februarie. La ce temperaturi trebuie să ne așteptăm

Prognozele actuale au preluat deja această dinamică și încep să deseneze un nou episod rece. Temperaturile vor putea ajunge la -20 de grade în anumite regiuni din Vestul și Centrul Europei.

Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie: Ce este și cum funcționează acesta

Vortexul Polar se extinde la înălțime în diferite straturi ale atmosferei. Nivelul cel mai de jos se numește troposferă, unde au loc toate fenomenele meteorologice. Dar, deasupra, avem stratosfera, un strat mai adânc și mai uscat.

Citește și: VREMEA În scurt timp va veni primăvara în România. Pe ce dată sunt așteptate 17 grade Celsius

Din acest motiv, separăm întregul vortex polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Ambele își joacă rolul în mod diferit, așa că specialiștii le monitorizează separat.

Dar ambele părți formează împreună circulația de iarnă în emisfera nordică.

Pentru a simplifica lucrurile, tot ce trebuie să știți este că părțile superioară și inferioară ale vortexului polar sunt conectate.

Vortex polar

Modificările din partea superioară pot avea un impact semnificativ asupra anomaliilor meteorologice din părțile inferioare ale atmosferei și asupra vremii de la suprafață.

Motivul pentru care meteorologii monitorizează permanent starea Vortexului Polar este că acesta poate avea un impact profund asupra vremii noastre zilnice. În principal, separăm vortexul polar în două moduri diferite:

Un vortex puternic/stabil înseamnă, de obicei, o circulație polară puternică și un curent cu jet puternic. Acest lucru blochează aerul mai rece în Cercul Arctic, creând condiții mai blânde.

Citește și: VREMEA Primăvara bate mai devreme la ușă decât de ne așteptam! Temperaturi de 15 grade în curând 

În schimb, un vortex polar slab/întrerupt creează un model slab de jet stream. Ca urmare, acesta are mai multe dificultăți în a reține aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare.

Astfel, de exemplu, un vortex polar slab poate crește considerabil șansele de frig și ninsori. În natură, acest lucru înseamnă o perturbare puternică a jet stream-ului și o eliberare de aer rece din regiunile polare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te