Vosganian, despre proiectul USR pe recomandările Comisiei de la Veneția: „Asta e o glumă?”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.01.2019 - 16:54
Tăriceanu și Vosganian sunt de acord cu actualele legi ale justiției. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentarii USR au depus în octombrie 2018 un proiect de lege care transpune recomandările Comisiei de la Veneția, prin care avizul CSM devine obligatoriu în numirea procurorilor-șefi, proiect la care parlamentarii ALDE nu doresc să colaboreze.

SHARE

Vicepreședintele partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), Varujan Vosganian, a declarat pentru Newsweek România că nu comentează acțiunile USR-ului, despre care afirmă că este ieșit din conduita democratică.

„Asta e o glumă sau ce? Nu mă întrebați pe mine de proiectele USR-ului, vă rog mult. Eu chiar nu vreau să comentez comportamentul acestui partid, care este ieșit din conduita democratică a parlamentarismului”, a precizat vicepreședintele ALDE. 

Newsweek România a încercat să îl contacteze și pe liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, dar acesta nu a răspuns la telefon.

USR a propus un proiect de lege conform căruia avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii și revocării procurorului-șef al DNA, DIICOT și al procurorului general să fie obligatoriu și nu consultativ, așa cum este în prezent.

O altă modificare este reintroducerea conceptului de „independență" la articolul privind procurorii din legea privind Statutul Magistraților, iar transferul să se facă doar cu acordul lor.

De asemenea, cei de la USR propun eliminarea alineatului (2) al art. 9 din Legea 303 privind Statutul magistraților, care prevede astfel: "Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, În orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă și executivă."

Proiectul prevede și abrogarea OUG 92 prin care se amâna până pe 1 ianuarie 2020 intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraților cu vechime de minimum 20 de ani.

Inițiativa modifică și articolul privind Inspecția Judiciară din legea 317 privind CSM, în sensul reducerii din atribuții ale inspectorului-șef. Astfel, inspectorul șef nu își numește singur adjunctul, ci acesta este ales prin concurs de către CSM, iar normele pentru efectuarea inspecțiilor se aprobă de către CSM, la propunerea inspectorului-șef, și nu sunt stabilite direct de acesta.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -