VIDEO Vela, la dezbaterea moțiunii împotriva sa: „Virusul nu alege între PNL și PSD”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.05.2020 - 17:52

Toate măsurile din perioada pandemiei cu noul coronavirus, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa în Senat.

SHARE

„Am pornit de la acelaşi start cu ţări precum Spania, Italia, Franţa, Belgia sau Marea Britanie, care astăzi înregistrează cifre tragice comparativ cu cele din România. Ceea ce ne demonstrează nouă - şi dumneavoastră ar trebui - că măsurile, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei”, a spus Vela.

El a explicat că toate deciziile au fost luate în urma unor analize tehnico-ştiinţifice, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, prin adoptarea unor măsuri excepţionale, cu efecte directe şi imediate pentru a proteja sănătatea populaţiei.

„În timp ce România înregistrează 930 de cazuri de persoane infectate la un milion de locuitori, Spania înregistrează 6.000, Franţa - peste 2.700, Belgia - peste 4.900, Italia - peste 3.800 şi Marea Britanie - aproape 4.000. (...)

Aceste cifre sunt grăitoare, nu motive, discuţii, cuvinte, fraze, propoziţii într-o moţiune sau alta. Aceste cifre arată că am luat cele mai bune măsuri. Reprezintă realitatea care nu poate fi contestată de niciun consilier din staff-ul dumneavoastră care vă formulează aceste texte de moţiune”, a mai spus Vela.

Ministrul de Interne a adăugat că orice demers care conduce spre mai puţine persoane infectate, spre mai puţine decese şi spre mai multe persoane vindecate este un un câştig pentru toată lumea, indiferent că este de 'stânga' sau de 'dreapta'.

„Vă rog să-i transmiteţi specialistului care a scris această moţiune să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să înţelegem cum ar fi arătat această statistică cu Viorica Vasilica Dăncilă - premierul României”, a afirmat Vela.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului de Interne „să plece” de la conducerea acestui minister pentru că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

„Ați început moțiunea cu un fake news. Așa cum e falsă și informația că jurnaliștii au dosare penale. Oare consideră românii că un astfel de text este un text care reprezintă inclusiv cetățenii? Virusul nu alege între stânga și dreapta. Între PNL și PSD. Văd că vorbiți despre ură, o ură a mea la adresa cetățenilor.

Această ura a reieșit chiar din textul moțiunii. Fiecare frază din moțiune e plină de ură. Cu toții ne-am protejat familiile. Nu vreau să cred că în aceste clipe, doar pentru că sunteți odihiniți, folosiți această tribună pentru acuze. Trebuie să luptăm pentru un singur scop: soarta și săntatea românilor. Asta îi interesează. Jignirile și rele intenții nu vor aduce încrederea cetățenilor”, a declarat Vela.

Ministrul Internelor spune că România nu era pregătită pentru pandemie și îi acuză pe social democrați că sunt de vină pentru lipsa stocurilor medicale.

„Acest război cu acest inamic invizibil, a adus omenirea într-un punct pentru care nu era pregătită. Nimic nu avea să ne pregătească pentru așa ceva. Dar ne-am adaptat cu toții. Deciziile au trebuit luate în fracțiuni de secundă. Rezursele erau consumate. (...) DSU, în mod repetat, a solicitat Ministerului Sănătății, din 2017, completarea stocurilor. Toate demersurile efectuate între 2017-2019 nu au fost luate în considerare de guvernele PSD, așa cum rezultă din adresele DSU.

Așa cum știți că sunt meticulos v-am adus aici aceste documente. DSU i-a comunicat Viorică Dăncilă că există o vulnearabilitate la nivel național. Dumneavoastră ați fost la guvernare. Nu ați pregătit țara pentru pandemie”, i-a acuzat Vela, pe social democrați.

Ministrul a menționat că România s-a descurcat bine în criza coronavirus și le-a transmis parlamentarilor că „măsurile luate în CNSSU au fost luate gradual și proporțional, în baza legii și conform atribuțiilor din ordonanța de urgență”.

„În aceste momente să fiu ministrul al Internelor reprezintă cea mai importantă misiune a vieții mele și cea mai mare responsabilitate pe care viața și destinul mi-o puteau oferi. Funcția mea e trecătoare dar ceea ce nu e trecător e binele pe care îl putem lăsa în urmă. Puteți să mă jigniți în orice fel, dacă am reușit să salvăm multe vieți, nimic nu a fost în zadar. (...) Vă recomand să purtați în continuare măștile, mă refer, desigur, la cele medicinale”, a completat ministrul Internelor.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -