VIDEO Sistemul de rachete Patriot, funcțional în România. 50 de militari români, specializați în SUA

DE Petru Zoltan | Actualizat: 17.09.2020 - 15:50
Sistem Patriot la Capul Midia/FOTO: hotnews.ro

Primul sistem de rachete Patriot a intrat oficial în dotarea Forțelor Aeriene Române. Acesta face parte dintr-un lot de șapte sisteme care vor intra etapizat în dotarea Armatei Române. Următoarele trei sisteme vor fi livrate României până la sfârșitul anului 2022.

SHARE

Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate din cadrul Pentagonului a anunțat că Armata Română a comandat şapte unităţi modernizate Patriot formate din şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot PAC-3 şi şapte generatoare de energie electrică EPP III.

De asemenea, au fost livrate echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Pregătirea militarilor români pentru folosirea sistemului Patriot va dura până la finalul anului 2021.

„Până la această dată, peste 50 de militari din cadrul Forțelor Aeriene, au absolvit o serie de cursuri de operare și mentenanță pentru sistemul Patriot, organizate în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence din Fort Sill, Oklahoma. Intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru țara noastră, pentru apărarea spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Citește și: VIDEO Cum arată primele rachete Patriot care vor intra joi oficial în dotarea Armatei Române

Întreaga afacere Patriot a costat 3,9 miliarde dolari, dar nu beneficiază de offset. Polonia a cumpărat un sistem Patriot de ultimă generație pentru care a plătit 4,75 miliarde dolari. La schimb, americanii construiesc o fabrică la Deblin, în estul Poloniei, unde vor fi produse componente pentru sistemul de rachete Patriot. Construirea fabricii și producerea unor componente pentru Patriot fac parte dintr-un acord încheiat în martie 2019 de compania de stat poloneză PGZ, specializată în producţia de armament, şi concernul american Lockheed Martin.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -