VIDEO Poliția trece la bastoane telescopice și cu electroșocuri. Care este formula dinainte de atac

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.09.2022 - 10:45

Vestitul și bătrânul baston al Poliției Române trece în rezervă. Agenții primesc bastoane telescopice mult mai eficiente.

SHARE

În paralel, trebuie instruiți cum și când să le folosească. Un mare maestru în arte marțiale a fost invitat să-i învețe pe polițiști cele mai eficiente tehnici de apărare și imobilizare.

Bastonul telescopic este deja purtat la centură de mulți dintre polițiști.

Comisar șef Marius Balan, director al Direcției de pregătire din cadrul Poliției Române: „Se poate lucra cu el atât extins, dar și restrâns. Este ușor de purtat, ușor de extins de pe centură, de folosit în situații tactice mult mai diverse decât bastonul clasic.

Instructorul militar Rommel Tortal, mare maestru în arte marțiale filipineze, îi învață pe 80 de instructori ai Poliției Române noi tehnici de apărare.

Instructorii români din Departamentul pregătire vor încerca, la rândul lor, să predea aceste tehnici colegilor din teritoriu.

„Încercăm să venim cu niște tehnici simple, eficiente, care pot fi dezvoltate și efectuate de oricare polițist din stradă, indiferent de natura lui, că are 90 sau 60 de kg, că are 1.90 sau 1.60”, a declarat Cătălin Zevedei, inspector principal în cadrul Direcției de pregătire profesională. „Astfel de antrenamente sunt foarte importante pentru că trebuie să înteleaga cum să facă o arestare, cum să controleze un individ într-o manieră sigură”, este de părere și Tuhon Rommel Tortal, maestru în arte marțiale filipineze.

Primul pas spre modernizare, în 2020

Structurile operative ale Politiei Romane au fost dotate din 2020 cu bastoane cu electrosocuri si casti de protectie cu vizor. O parte dintre noile componente de arsenal se afla deja la politistii de ordine publica si transporturi.

IGPR a cumparat 12.000 de bastoane cu electrosocuri model X 10, fabricat din duraluminiu, fiind prevazut cu bec LUXEON 3 Watt (18 lumeni), a carui durata de utilizare este de pana la 100.000 de ore, scrie Sindicatul Europol.

Aceste bastoane dispun de 2 baterii reincarcabile, fiecare a cate 4.000 mA, cu o durata de utilizare de 180 de minute pentru o incarcare completa, putand fi reincarcate de pana la 500 de ori la priza de 220 V. Puterea electrosocului produsa de acest dispozitiv este de aproximativ 100.000 de KV, iar greutatea totala este de 539 de grame.

In ce conditii pot fi folosite bastoanele cu electrosocuri

Ca mijloc de aparare pentru pararea loviturilor prin prindere si tinerea in directia din care vin loviturile, - Ca mijloc de intimidare a elementelor turbulente sau recalcitrante, - Ca mijloc de atac, prin aplicarea de lovituri/ electrosocuri agresorului in scopul de a-l obliga sa elibereze victima, sa lase din mana obiectul folosit la atac,ori sa inceteze actiunea, La folosirea bastonului cu electrosoc se someaza folosind formula: "Incetati, vom (voi) folosi bastonul cu electrosoc!", loviturile fiind aplicate numai daca persoana nu s-a conformat si continua actiunea violenta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te