VIDEO Orban, în videoconferința cu Iohannis: „Obiectivul e limitarea răspândirii COVID-19”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.03.2020 - 19:53

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, în cadrul videoconferinței cu președintele Klaus Iohannis, că obiectivul cel mai important fixat de autorităţile guvernamentale în acest moment este limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

SHARE

Premierul Orban a adăugat că există câteva direcţii clare de acţiune în acest sens, printre care creşterea capacităţii de diagnosticare şi soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie.

"Avem câteva direcţii clare de acţiune. Obiectivul cel mai important este limitarea răspândirii infecţiei coronavirus. Pentru a limita răspândirea apelăm la diferite categorii de măsuri. Ştim foarte bine că există riscul ca distribuirea în comunitate să aibă o probabilitate mai mare. Până acum, aproape toate cazurile au fost cazuri cu persoane care au venit din străinătate, în special din Italia, existând foarte puţine cazuri de răspândire în comunitate.

Este evident că a apărut riscul crescut al răspândirii în comunitate şi atunci va trebui să luăm toate măsurile posibile, sigur, gradual, pentru a reduce riscul răspândirii în comunitate. Aceste măsuri, pe lângă restricţiile pe care le-am dat, limitarea adunărilor publice până la 50 de persoane, închiderea anumitor categorii de activităţi publice, vor trebui să fie analizate foarte bine de Ministerul de Interne, de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă pentru a duce la efecte imediate", a spus Ludovic Orban, marţi, în intervenţia sa din cadrul videoconferinţei cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu miniştrii responsabili în gestionarea epidemiei COVID-19.


Premierul a menţionat şi câteva obiective imediate pentru care Guvernul este mobilizat. "Creşterea capacităţii de diagnosticare - pentru acest lucru este necesară inventarierea tuturor aparatelor pe care le avem în ţară, achiziţionarea de noi aparate, creşterea numărului de specialişti care sunt implicaţi în punerea diagnosticului şi, evident, asigurarea consumabilelor pentru a putea face unei capacităţi crescute de diagnosticare", a arătat Orban, conform Agerpres.

Şeful Executivului a precizat, ca un alt obiectiv, soluţionarea penuriei de echipamente de protecţie, menţionând că se acţionează pe mai multe direcţii.

"Folosim toate canalele posibile pentru a putea obţine aceste echipamente de protecţie. Sigur că suntem obligaţi cele mai multe să le obţinem din afară pentru că în România nu a existat capacitate de producţie, pe de altă parte încercăm să identificăm producători români care să aibă capacitatea să producă în România de la biocide, dezinfectanţi, măşti, combinezoane şi toate celelalte categorii de materiale care sunt necesare", a mai spus Orban.

Premierul a punctat că vor fi implementate o serie de reguli care vor trebui aplicate la locul de muncă de către toţi angajatorii. "Aici, va trebui prin ITM şi prin Ministerul Sănătăţii şi prin Ministerul de Interne să stabilim câteva reguli clare. Sigur că, la ora actuală, nu putem asigura noi materialul de protecţie necesar, de protejare a angajaţilor, dar sunt o serie de măsuri care până la apariţia unor cantităţi suplimentare de echipamente de protecţie pe care să le putem da noi către angajatori se pot lua pentru a reduce riscul infectării", a afirmat Orban.

„Este important ca economia să funcționeze”

Pe de altă parte, premierul a mai declarat că: „Este important setul de măsuri pe care-l vom adopta pentru a da un răspuns coerent şi potrivit provocărilor pe care le avem în economie din cauza efectelor coronavirusului. Noi considerăm că este important ca economia să funcţioneze, ca oamenii să se ducă la lucru, ca firmele care au capacitatea de a-şi derula activitatea în condiţii normale să funcţioneze, astfel încât să afectăm cât mai puţin economia.

Pe de altă parte, avem semnale clare din foarte multe domenii de activitate că se ajunge la situaţii chiar de moarte subită, cum e în domeniul turismului, în domeniul hotelier, în domeniul restaurantelor, în domeniul organizării de evenimente, spectacole, şi aici va trebui clar să luăm nişte măsuri prin care să oferim o protecţie, atât angajatorilor, cât şi angajaţilor", a mai spus Ludovic Orban. 

Premierul a adăugat că la şedinţa de miercuri Executivul va aproba un prim set de măsuri, considerate "absolut necesare, cu efecte benefice clare", urmând ca, ulterior, să fie identificate alte categorii de măsuri, după noi consultări cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociaţii profesionale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te