Video. Miting de susținere a revoluției libaneze, la București. „Avem nevoie de DNA”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.11.2019 - 00:35

Comunitatea libaneză din București a manifestat azi, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle, în susținerea poporului libanez împotriva politicienilor corupți. „Avem nevoie de un DNA în Liban!”

SHARE

Se face o lună de când poporul libanez s-a ridicat împotriva guvernanților. Planul Guvernului de a impozita apelurile WhatsApp, care s-a adăugat problemelor economice, inegalității și corupției, a provocat proteste masive.

Corupţia guvernamentală a băgat țara în criză economică, în timp ce liderii s-au folosit de pozițiile lor de putere pentru a se îmbogăți, ceea ce a provocat un val de proteste reunite sub titlul generic „Intifada Whatsapp”.

La 29 octombrie, premierul Saad Hariri a anunțat demisia Guvernului într-un discurs televizat, după ce bande loiale grupurilor șiite Hezbollah și Amal au atacat și distrus tabăra de protest înființată de manifestanți la Beirut.

„Chiar dacă Guvernul a demisionat, conducătorii încă nu au reacționat la cererile poporului”, spune Nancy Estephan, din echipa de organizare a manifestației de la București.

 

În manifestul mitingului de protest din Capitală, unul dintre punctele principale îl constituie necesitatea reformei în Justiție, astfel ca politicienii corupți, care conduc țara de zeci de ani în folosul lor și al familiilor acestora, să fie judecați.

„România este un exemplu excelent al modului în care o țară își poate reforma instituțiile și poate implementa măsuri anticorupție”, se arată în manifest.

Pe pancartele purtate la protest se citește: „Avem nevoie de un DNA libanez”.

Libanezii prezenți la protestul din București, în majoritate tineri (șomajul în rândul tinerilor este de 36%), doresc un guvern tehnocrat care să ia măsurile necesare să combată corupția generalizată și pentru a salva economia din situația catastrofală în care se află (creșterea economică a fost sub 1% în ultimii opt ani).

 

 

Tinerii libanezi trimit Comunității Internaționale mesajul că poporul va protesta și va menține presiune asupra politicienilor până când vocea lui va fi auzită.

„Libanul a fost numit Elveția Orientului Mijlociu până când actualii conducători, unii care sunt în funcții de zeci de ani, au transformat frumoasa noastră țară într-una de <top> între țările îndatorate”, se arată în manifest.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.