VIDEO Ludovic Orban: Pe 15 mai se va încheia starea de urgență

DE Alexandru Pop | Actualizat: 11.05.2020 - 13:59
Ședință de Guvern/FOTO: guv.ro

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de azi un proiect de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care vor fi luate după data de 15 mai, data la care urmează să se treacă de la starea de urgenţă la starea de alertă.

SHARE

Premierul Ludovic Orban a explicat în debutul ședinței de guvern că a ales varianta unui proiect de lege, care urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, în urma deciziei de săptămâna trecută a Curții Constituționale, care a respins ordonanța de urgență privind majorarea amenzilor în timpul stării de urgență.

”Pe 15 mai se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a continua activitatea din ultimele trei luni”, a declarat șeful guvernului.

La rândul său, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a elaborat actul normativ, a explicat că proiectul cuprinde o serie de măsuri ce pot fi luate pe durata stării de alertă, care să organzeze activitatea economic-socială și a instituțiilor statului, lăsând libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat.

”Sunt în general măsuri care se cunosc, au fost publicate pe site-ul MAI”, a spus Predoiu.

Principalele declarații ale premierului și ministrului Justiției la începutul ședinței de guvern:

CCR s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de Avocatul Poporului. Practic, suntem în situația în care CCR a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta împotriva epidemiei.

Pe 15 mai se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a continua activitatea din ultimele trei luni.

Am ales soluția unui proiect de lege pentru decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate am decis să elaborăm un proiect de lege.

Îi mulțumesc ministrului Justiției pentru elaborarea rapidă a proiectului.

Cătălin Predoiu despre proiectul de lege:

Scopul acestei legi e protejarea vieții și sănătății cetățenilor în contextul pandemiei.

Proiectul cuprinde o serie de măsuri ce pot fi luate pe durata stării de alertă, care să organzeze activitatea economic-socială și a instituțiilor statului, lăsând libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat.

Proiectul se adresează duratei de stare de alertă.

Partea substanțială a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte.

Sunt în general măsuri care se cunosc, au fost publicate pe site-ul MAI.

Dispozițiile finale reglementează faptul că organizarea în detaliu revine ministerelor, IGSU și instituțiilor, prin hotărâri și ordine de ministru, dar strict în cadrul stabilit de lege.

Ludovic Orban:

Vom cere Parlamentului dezbatere de urgență a proiectului de lege.

Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementării stării de alertă, să fim pregătiți pentru că termenul la CCR e pe 13 mai.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te