VIDEO Descinderi la clanul de proxeneți Chira, ai cărui membri l-ar fi asasinat pe John Englezu

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 02.03.2023 - 12:24

Mascații au descins la clanul de proxeneți Chira, ai cărui membri l-ar fi asasinat și pe John Englezu, de data aceasta fiind vizate mai multe infracțiuni precum traficul de persoane, spălare de bani și proxenetism.

SHARE

Polițiștii au descins în județele Călărași, Ilfov și în municipiul București, vizând destructurarea calnului Chira, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani și producere ilegală de tutun.

Clanul Chira, organizat pe criterii familiale, este foarte violent și considerat o amenințare la adresa liniștii și ordinii publice.

O parte a interlopilor din acest clan acționează încă din anul 2017 în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, membrii grupului recrutând din medii defavorizate tinere prin metoda „Loverboy”. 

Citește și: Interlopul Crețu a stropit cu benzină o fată și i-a dat foc pentru că nu-i dăduse taxa. Acum e liber

Fetele au fost obligate să practice prostituția în țări din Vestul sau Nordul Europei, respectiv Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda, țări unde are loc exploatarea efectivă a acestora.

Descinderi la clanul de proxeneți Chira, ai cărui membri l-ar fi asasinat pe John Englezu

În țară, o altă parte a clanului și-a concentrat activitatea, pe lângă recrutarea de tinere care sunt furnizate în scopul exploatării în străinătate, pe  producerea, deținerea și comercializarea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, respectiv tutun firicel de fumat.

Citește și: Cel mai căutat criminal român, prins la 17 ani de la bătălia dintre clanurie Minerilor și Zăbălaru
 
Modul de operare al acestei grupări este unul clasic, gruparea fiind organizată pe diferite paliere infracționale, conducerea activităților ilicite fiind realizată de un lider. 

Membrii clanului aveau roluri clare

Membrii grupării aveau roluri bine determinate în activitatea infracțională, unii recrutând tinerele, alții transportându-le la diferiți clienți acasă sau la hotelurile indicate de aceștia, alții administrând site-urile web de anunțuri de publicitate și administrând sumele de bani obținute de la clienți.

Cei în cauză ar fi folosit în activitatea infracțională diferite site-uri de anunțuri de publicitate din mediul online, facilitându-se astfel legătura între clienții doritori de servicii sexuale și victime.

În ceea ce privește infracțiunile prevăzute de Codul Fiscal, în perioada 2020 - 2022, o persoană bănuită ar fi comercializat aproximativ 2.500 kg. de tutun de fumat vrac către terțe persoane de pe teritoriul național, în urma cărora i-ar fi fost remiși prin ramburs 300.000 de lei, în urma efectuării a 1.500 de livrări prin intermediul unui serviciu de curierat.

În urma perchezițiilor au fost descoperite aproximativ 200 kg. de tutun mărunțit.

În cursul anului 2020, o altă persoană bănuită ar fi primit ramburs de la o firmă de curierat aproximativ 400.000 de lei rezultând faptul că această sumă reprezintă rambursările efectuate de firma de curierat ca urmare a livrării către clienții din țară a coletelor cu tutun de fumat comercializate.

Alte două persoane au fost depistate la o locație ce nu este autorizată drept antrepozit fiscal, folosind un dispozitiv artizanal pentru producerea de tutun mărunțit. 

Astfel, în urma depistării, au fost descoperite aproximativ 350 kg. de tutun firicel de fumat și 6.000 kg de frunză de tutun.

De asemenea, la percheziții, au fost descoperite cantități importante de tutun.
 
Astfel, gruparea infracțională organizată ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 40.000.000 de lei.

Până în prezent, 32 de persoane bănuite au fost depistate și conduse la audieri, activitățile fiind în derulare.

Membri ai clanului Chira l-ar fi ucis pe John Englezu

Joseff Rivas, zis John Englezu, avea două vieți pe conștiință. Ucisese în bătaie o persoană în Aglia, apoi a bătut un bărbat în Constanța, care a rămas infirm și a murit după doi ani. Rivas a fost ucis în Malta, cu cuțitul, de doi interlopi din clanul Chira.

Cu dublă cetățenie, română și britanică, Joseff Rivas și-a petrecut aproape toată viața la Constanța, unde era cunoscut cu numele de John Englezu. 

În cursul decembrie, Joseff Rivas a plecat în Malta cu trei bucureșteni, membri ai clanului Chira.

Aceștia ar fi plecat să recupereze o sumă de bani, însă, din motive rămase necunoscute, la un moment dat, în timp ce se aflau într-un cartier irlandez, s-ar fi luat la ceartă. Scandalul a escaladat, iar unul dintre bărbații veniți de la București l-a înjunghiat în inimă.

Rivas a murit la spital, la două ore după ce a fost înjunghiat.

Totul s-a întâmplat în plină stradă în luxosul cartier Paceville, din St. Julian's, considerat centrul petrecerilor pentru turiștii care vin în Malta.

Cei trei români, cu vârste de 31, 32 și 35 de ani, au fost prinși și arestați de autoritățile malteze, care încearcă acum să stabilească exact în ce condiții a avut loc incidentul sângeros.

Doi dintre români, Ionuț Iulian Tănase (35 de ani) și fratele său Dan Andrei Tănase (32 de ani) au fost învinuiți oficial de uciderea lui Joseff Rivas, zis John Englezu, în plină stradă, în Malta. Cei doi români sunt acuzați și de proxenetism.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te