VIDEO Cât de puternice sunt obuzierele K9 Thunder? România vrea să cumpere 54 cu peste 850.000.000€

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.04.2024 - 12:36
Cât de puternice sunt obuzierele K9 Thunder? România vrea să cumpere 54 cu peste 850.000.000€ - Foto: Profimedia images

Cât de puternice sunt obuzierele K9 Thunder? România vrea să cumpere 54 cu peste 850.000.000€. România se află în discuții avansate pentru achiziționarea unui batalion de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud.

SHARE

Hanwha Techwin, cunoscut anterior sub numele de Samsung Techwin, pentru Forțele Armate ale Republicii Coreea, este singura companie care a rămas în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale, iar negocierile sunt în curs cu Guvernul român.

Cât de puternice sunt obuzierele K9 Thunder? România vrea să cumpere 54 cu peste 850.000.000€

"Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid", a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii români. 

Ministerul Apărării Naționale a solicitat în vara anului trecut trei sisteme de obuziere de calibrul 155 mm, de nivel batalion (54 de obuziere K9) împreună cu proiectile explozive, fumigene, de iluminare și inerte necesare.

Contractul are o valoare estimată de peste 850 de milioane de euro și o durată de 60 de luni, finanțarea urmând să provină din fonduri bugetare.

Obuzierele autopropulsate K9 Thunder - Sursa Foto: Profimedia images

Hanwha intenționează să deschidă o linie industrială în România pentru a contribui la capabilitățile de apărare ale Forțelor Terestre și la dezvoltarea industriei militare.

Obuzierele de tip K9 Thunder sunt utilizate în nouă țări din lume, inclusiv în cinci țări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia.

Semnarea mai multor memorandumuri între guvernele României și Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, este programată să aibă loc marți, în contextul vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis în această țară.

Cât de puternic este obuzierul K9 Thunder

Obuzierul este conceput pentru a oferi un sprijin de foc eficient și profund în toate tipurile de teatre de operațiuni. Construit pe o platformă cu mobilitate ridicată, K9 oferă o rată de tragere ridicată la distanță mare.

Obuzierele autopropulsate K9 Thunder - Sursa Foto: Profimedia images

Programul de dezvoltare a K9 Thunder a început în 1989. Primul prototip a fost lansat și testat în 1996. Faza de proiectare a fost finalizată în 1998, iar producția de serie a început în 1999. A fost unul dintre principalii concurenți pentru proiectul de înlocuire a artileriei Land 17 al armatei australiene.

Platforma K9 Thunder este fabricată din material de protecție a blindajului din oțel sudat în întregime.

Designul încorporează un sistem modular de poziționare azimutală (MAPS), un sistem automat de control al focului (AFCS), un sistem de ridicare/coborâre motorizată a tunului și un sistem de deplasare a turelei. Sistemul de suspensie hidropneumatică asigură o gardă la sol ridicată și mobilitate pe diferite terenuri, potrivit Army-technology.com.

Arma principală este tunul de 155 mm / calibrul 52. Are o cadență de tragere în rafală de trei cartușe la 15 secunde și o cadență maximă de tragere de șase până la opt cartușe pe minut timp de trei minute.

Obuzierele autopropulsate K9 Thunder - Sursa Foto: Profimedia images

Rata de tragere susținută este de două-trei cartușe pe minut timp de o oră. K9 Thunder este conceput pentru a răspunde conceptului tactic modern de tragere și deplasare.

Arma poate trage un proiectil standard M107 cu exploziv înalt (HE) pentru o rază maximă de acțiune de 18 km.

Distanța maximă de tragere a proiectilului HE asistat de rachetă (RAP) cu încărcătură unică de cinci zone, este de 30 km. De asemenea, poate trage un proiectil K307 cu încărcătură modulară de șase zone pentru o rază maximă de acțiune de peste 40 km.

Controlul focului Tragerea tunului este controlată de un echipament de control al focului de la bord. Informațiile pot fi transmise printr-o legătură radio digitală de date sau prin comunicații vocale.

Sistemul de încărcare automată plasează proiectilele pe tava de muniție, gata de tragere. K9 Thunder poate deschide focul în 30 de secunde în poziție de așteptare sau în 60 de secunde în timpul deplasării.

Actualizarea K9A1 are sistemul de control automat al focului care include un sistem DOS bazat pe text, un sistem grafic Windows, un încărcător electronic de date de timp și o hartă digitală.

Construcția din oțel sudat a K9 Thunder protejează echipajul și echipamentul de la bord împotriva fragmentelor de obuz de 155 mm, a obuzelor perforante de 14,5 mm și a minelor antipersonal. Sistemul de purificare a aerului și măștile de gaze ale echipajului de la bord sunt prevăzute pentru războiul NBC.

K9 Thunder este propulsat de un motor diesel MTU MT 881 Ka-500 cu 8 cilindri, răcit cu apă, cuplat la transmisia Allison ATDX1100-5A3. Motorul dezvoltă o putere de 1.000 CP cu un raport putere/greutate de 21,6 CP/t. Unitatea de putere auxiliară din varianta îmbunătățită K9A1 poate furniza o putere suplimentară de până la 8 kW (10,7 CP). Sistemul de propulsie asigură o viteză maximă de peste 67 km/h și o autonomie de croazieră de 360 km.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te