VIDEO Asociația „21 decembrie 1989” cere demiterea șefului Parchetelor Militare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.06.2021 - 11:24
Șeful Parchetelor Militar, colonelul Cătălin Ranco Pițu. Foto Mainnews

Retrimiterea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluției, după ce a fost ținut doi ani în camera preliminară, a revoltat pe reprezentanții revoluționarilor. Teodor Mărieș, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, a cerut, la Newsweek LIVE, demiterea procurorului militar șef.

SHARE

Au mai trecut doi ani în care dosarul Revoluției Române din 1989 nu a fost finalizat, astfel că s-au adunat deja 31 de ani de amânări, clasări, redeschideri, trimiteri în instanță și anulare a rechizitoriilor. 

Dosarul a fost trimis în instanță în 2019, fostul președinte al României Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu fiind acuzați de crime împotriva umanității. Doi ani, cazul a stat în camera preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

În octombrie 2020, judecătorul a decis excluderea mai multor probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie un termen de cinci luni pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Procurorii militari nu au făcut-o, așa că în mai anul acesta dosarul Revoluției a fost respins în integralitate. 

Citește și: Dosarul Revoluţiei în care este judecat Ion Iliescu, restituit Parchetului Militar de ÎCCJ

Procurorii care au blocat dosarul, premiați

Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui, primului ministru şi ministrului Justiţiei în care cere să se facă dreptate în Dosarul Revoluţiei.

„Sub mascarada procedurală se ascunde o injustiţie mult mai gravă - cred de fapt că fiecare dintre domniile voastre o cunoaşte -, şi anume acoperirea crimelor Securităţii; care implică trădarea obligaţiei noastre morale faţă de victime şi faţă de istoria naţională. 

Probele în acest sens abundă. În ianuarie 1990, însuşi şeful Securităţii, Iulian Vlad, a recunoscut că teroriştii de după 22 decembrie au fost cadre din Securitate, evident din reţeaua de rezistenţa pregătită de Ceauşescu şi DSS pentru a-l menţine sau readuce pe dictator la putere”, a scris Andrei Ursu.

Citește și: Fiul disidentului Gheorghe Ursu denunță public „mascarada procedurală” din dosarul Revoluției

Președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieș, a afirmat că nu există nici o voință ca acest dosar să fie încheiat. Acesta afirmă că blocajul este de ordin politic și miltar. 

„Noi am cerut încă de acum doi ani, când Parchetul General a trimis dosarul Revoluției în instanță, să nu o facă în acea formă în care fusese lucrat de un singur procuror, Ranco Pițu.

În schimb, la jumătate de an, acesta a fost avansat la funcția de șef al Parchetelor Militare.

E evident că există comandă politică și militară pentru blocarea dosarului. Rea credință, pentru că nu are cum să fie bună credință când comanda e dată pe dos: Voi vă faceți că lucrați”, a menționat Teodor Mărieș, la Newsweek LIVE.

Revoluționarul a menționat că procurorii militari nu pot închide din nou dosarul, pentru că CEDO cere statului român să-l finalizeze, să facă anchetă pentru fiecare victimă și să obțină condamnarea celor vinovați și acordarea de despăgubiri.

„Cu toate acestea, procurorii care s-au ocupat de dosarul Revoluției nu doar că nu sunt pedepsiți, ci sunt premiați.

Gheoghe Coșneanu a mai primit un grad militar de general la plecarea la pensie. Ion Alexandru, adjunctul șefului Parchetelor Militare, care s-a ocupat de dosarul 13-15 iunie, a ieșit la pensie, decorat cu Steaua României.

Tudor Marian, care are implicare negativă în trei dosare, constatate de instanță, a fost avansat în februarie, ca să poată pleca la pensie cu bani în plus. Apoi a fost avansat și la gradul de general”, a arătat Teodor Mărieș. 

Dar pentru că dosarul a fost făcut din nou prost de către procurorii militari, după cum spune judecătorul de la ICCJ, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, cere demiterea colonelului Cătălin Ranco Pițu, șeful Secției Parchetelor Militare. 

„Cel care a rămas la bază, și care a semnat singur rechizitoriul în dosarul Revoluției, a fost avansat ca șef al Secției Parchetelor Militare.

Citește și: VIDEO Ciudata „umflare” a dosarului Revoluției: de la 1.500 la 3.330 de volume

Mă mir că nu i s-a dat gradul de general, dar cred că și președintele României a sesizat că e prea mult.

Dar după decizia instanței de a trimite la procurori dosarul Revoluției, am cerut Ministerului Justiției începerea procedurilor de demitere a acestui procuror, a lui Ranco Pițu”, a menționat Teodor Mărieș. 

Participant la Revoluția din 1989 și bătut la Mineriada din 13-15 iunie 1990, acesta spune că încă mai crede că va obține dreptate în instanță. 

„Noi am fost în fața gloanțelor, unii dintre ai noștri s-au sacrificat și sunt în pământ, alții sunt în cărucioare și tot noi trebuie să luptăm să ținem în viață aceste dosare.

E cam nedrept. Dar așa ne-a fost soarta”, a menționat președintele Asociației „21 Decembrie 1989” la Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te