VIDEO 30.000 de români au vrut să intre în Armată, în 2021

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.10.2021 - 20:08
VIDEO 30.000 de români au vrut să intre în Armată, în 2021. Foto MApN

Interesul românilor de a se angaja în Armată a fost la cel mai înalt nivel în 2021, a arătat general-locotenentul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

SHARE

 

 

Armata Română încă mai mare multe unități cu echipamente învechite și depășite tehnologic, dar programele de modernizare au luat avânt în ultimii trei ani, a precizat gl.lt. Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

„Avem premise pentru a dota foarte bine armata. Și nu e vorba doar de resursele necesare, suntem în al treilea sau al patrulea an în care am învățat să folosim acel 2% din PIB pentru apărare.

În 2020-2021, am definitivat intrarea în dotarea Armatei Române a primei escadrile de avioane F16, 17 aeronave, și a continuat programul transportor blindat pentru trupe, Piranha 5, 8X8. Avem acum două batalioane multinaționale dotate cu Piranha 5 și unul cu Piranha 3, cu derivatele pentru brigada multinațională.

Avem câteva sute de platforme multifuncționale de transport pe roți, autocamioane și remorci, sistemele mobile de lansare anti navă sunt contractate și urmează să sosească”, a enumerat gl.lt. Daniel Petrescu câteva dintre dotările noi ale Armatei Române.

Citește și: VIDEO Contractul pentru achiziționarea corvetelor, în faza finală. Navele, livrate de francezi

România va cumpăra drone

De asemenea, a sosit în România primul sistem Patriot, primul sistem Himars și radare 3D pentru forțele terestre.

„Avem contracte pentru modernizarea avioanelor IAR 99. În plus, am constituit un comandament al apărării cibernetice.

Avem nevoie de drone, sisteme aeriene fără pilot. Avem nevoie de mai multe escadrile F16. Planul de înzestrare e construit pe 10 ani”, a precizat șeful Statului Major al Apărării, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Gl.lt. Daniel Petrescu a menționat că, în acest context, Armata Română este aproape să-și completeze până la a100% numărul de angajați. 

Citește și: VIDEO Iulian Fota: Viitorul României este incert și periculos. Trebuie luptat cu prostia de pe FB

„Am avut numai în anul 2021 peste 30.000 de solicitări și aplicații în centrele de recrutare, pentru  a intra în armată fie ca militar profesionist, fie în școlile militari, de maiștri și subofițeri,ori  colegiile și academiile de apărare.

Direcționăm resursa umană pentru consolidarea unităților care reprezintă angajamente cu NATO și UE. Astfel încât în aceste unități să avem o încadrare de peste 90%.

Anul 2021 a fost un vârf al pregătirii resursei umane, atât în ceea ce privește exercițiile naționale, cât și cele multinaționale”, a precizat gl.lt. Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te