Victor Ponta: Cred că undeva în afară s-a decis ca România europeană să se termine la Carpați

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 03.12.2020 - 12:06
Mesaje cu accent naționalist și antieuropean într-o dezbatere electorală/FOTO: Facebook

Miercuri seara a avut loc o dezbatere electorală la Digi24, unde declarațiile lui Victor Ponta au căpătat accente naționaliste și antieuropene, mai ales într-o dispută pe care a avut-o cu deputatul UDMR Tanczos Barna pe tema drepturilor minorităților.

SHARE

Mai întâi, Alexandru Rafila (PSD) l-a întrebat pe Victor Ponta (Pro România) de ce crede că România nu a putut să facă tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov, în condițiile în care în 2016 condiționa propria sa candidatură la alegerile parlamentare de realizarea acestui tronson. „O întrebare foarte dureroasă, pentru că și au am crezut mult timp: domnule, nu a putut să facă Boc, o să vin eu și o să fac. N-am făcut nici eu. Am plecat eu, zic: las', că vine Dacian Cioloș și face, n-a făcut nici Cioloș; o să vină Dragnea, cu Grindeanu, Tudose... N-au făcut. O să vină Orban. Eu cred - aici nu vreau să vorbesc cu păcat - eu cred că undeva în afara României s-a decis ca România europeană să se termine la Carpați și orice proiect prin care vrei să unești Bucureștiul de Ardeal să fie stopat. Altfel nu-mi explic de ce atunci când am terminat de negociat și de semnat contractul cu trei firme europene (Vinci, Strabag și Aktor), dl Băsescu imediat mi-a făcut plângere penală la DNA. Eviden că nu a ieșit nimic din acea plângere decât s-a stopat contractul. Poate că la un moment dat o să fim lăsați să legăm Moldova, București, Oltenia de Ardeal. Deocamdată, n-am reușit niciunul dintre cei care am fost”, a spus Victor Ponta.

Ulterior, Victor Ponta i-a adresa o întrebare senatorului UDMR, Tanczos Barna: „În 2013, UDMR mi-a pus o condiție pentru alianța de guvernare, pe care am respins-o și anume susținerea acelei inițiative „Minority SafePack”. În 2013, cu guvernul României, a fost respinsă. În 2017 a revenit această inițiativă, care spune așa: Uniunea Europeană poate să intervină peste capul statelor membre la impunerea unor drepturi speciale pentru drepturile minorităților naționale. Vreau să întreb UDMR dacă veți cere același lucru pentru intrarea la guvernare după 6 decembrie: susținerea acestei inițiative peste capul României”.

„Nu mai este cazul”, a răspuns senatorul UDMR, „pentru că dvs. ați pierdut procesul la Curtea de Justiție Europeană, sunteți singurul prim-ministru care a susținut un asemenea demers, ați pierdut procesul în instanță, după care România a mai fost târâtă încă o dată într-un proces demarat atunci e Comisia Europeană, proces pierdut și acela. Astăzi, această inițiativă de susținere a minorităților, inițiativă cetățenască, cu peste un milion de semnături, este pe masa Parlamentului European și nu se mai pune problema dacă noi punem ca o condiție de intrare la guvernare, ci este o problemă de justiție europeană, de legislație europeană și în cazul în care Parlamentul European va susține acest demers - și așa cum se vede în momentul de față din susținerea 100 la 100 a Bundestagului, exprimată săptămâna aceasta sau săptămâna trecută, această inițiativă are toate șansele să treacă - nu se va mai pune problema dacă UDMR sau PSD sau PNL vor sau nu vor această legislație. Ea se va stabili la nivel european, va veni în sprijinul tuturor minorităților din Europa, va avea niște obligații clare pentru statele membre în a-i respecta pe cetățenii aparținând minorităților naționale în a-i susține în păstrarea identității lor lingvstice și culturale, prin urmare, e o întrebare... E o întrebare proastă? Nu știu”, a arătat senatorul UDMR, scrie digi24.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.