Veta Biriș, la 74 de ani: Și-a găsit marea iubire la 17 ani și a refuzat să plece din satul natal

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.08.2023 - 08:44
Veta Biriș și povestea ei de viață la 74 de ani. Cum a ajuns să se mărite la 17 ani - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ

Veta Biriș e una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară din România. Ea împlinește, azi, 74 de ani. Locuiește de când s-a născut la țară și niciodată nu s-a gândit să se mute.

SHARE

Îndrăgita interpretă de muzică populară Veta Biriș are o poveste de viață impresionantă. S-a născut pe data de 11 august 1949 în localitatea Veseuş, judeţul Alba iar la 17 ani s-a mutat în Căpâlna de Jos.

A devenit o artistă consacrată după participarea la concursul "Floarea din grădină", în anul 1974, de la Televiziunea Română, unde a impresionat prin interpretarea melodiilor populare., potrivit spynews.

A avut abiția de a-și urma visul

Interpreta s-a născut într-o familie numeroasă, are șapte frați și dintre toți numai ea a avut ambiția și curajul să meargă până în pânzele albe ca să-și îndeplinească visul.

A debutat în 1967 în cadrul concursului "Dialoguri la distanță", la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureș (regiune care a existat în România între 1952 și 1968). Primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Târgu Mureș.

Citește și: Angela Similea despre iubirea sa interzisă: „Avea o frumusețe de Făt-Frumos, fără a fi efeminat”

Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul "Floarea din grădină" (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu. Din acest moment, artista are o ascensiune rapidă, reușind să se situeze printre soliștii cei mai îndrăgiți ai cântecului popular, promovând cu mare succes folclorul din zona Târnavelor, dar și readucând în actualitate vechi cântece populare patriotice. "

Cântecul Iancului", "Bădiță de pe Târnavă", "Mândre-s nunțile-n Tăuni", "Mama mi-o făcut gura", "Sus, sus, sus la munte, sus", "Așa-i românul", "Noi suntem români", "Hai să-ntindem hora mare", acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute piese ale cântăreței.

S-a căsătorit la 17 ani

Veta Biriș s-a căsătorit când avea 17 ani. Nu s-a putut căsători îmbrăcată în rochie albă, pe motiv că deja împărțea dormitorul cu viitorul ei soț.

”Noi am rămas foarte aproape de tradiții și chiar nu mi-e rușine să spun că am fost pețită și că am fost ceruta si ca la nunta am avut trasura cu cai. Eu am venit si am locuit la barbatul meu o jumatate de an si in biserica nu m-a mai lasat sa intru mireasa. Cred ca si acum regret, asa erau obiceiurile atunci la noi.

Nu am avut coroniță, nu am avut cum era la noi slaierul de mireasă”, povestea Veta Biriș, în urmă cu mai mulți ani, în cadrul unei emisiuni tv.

'Eu am fost nerăbdătoare să mă mărit. Părinții mei au spus că sunt tânără, că sunt copilă, că nu știu să fac mâncare, dar soțul meu a spus că învăț cu el. Soțul meu m-a înțeles și el provine dintr-o familie de artiști. Eu am avut norocul să nu-mi părăsesc satul unde m-am născut și mi-a fost mai ușor.

Citește și: O distrug după plecarea ei în SUA. Margareta Pâslaru, acuzată de orbirea fiicei și moartea soțului înger

Unul dintre băieți este în sat cu mine, iar celălalt la o distanță de 20 de kilometri. Ne-am dorit să fim împreună. Când am început să cânt, am zis că eu nu o să ajung cântăreață. Faptul că am rămas acolo mi-a ușurat munca, pentru că oamenii au rămas ca pe vremuri'', povestea Veta Biriș.

Secretul unei lungi căsnicii

Acum, cei doi soți împlinesc 56 de ani de căsnicie și au dezvăluit și secretul unei relații de lungă durată.

”Secretul căsniciei? Înțelegerea și respectul. Acestea sunt cele mai importante într-o căsătorie. Acum, noi chiar suntem așa de bine! Bătrânețea ne-a surprins ca doi oameni, apropiați unul de altul.

Avem liniște că suntem amândoi. El are nădejde în mine, eu în el. Este mare lucru să te poți baza pe cel de lângă tine. În rest, să fim sănătoși, că sănătatea e cea mai importantă”, a declarat Veta Biriș, pentru FANATIK.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te