Controversat: Din 1 noiembrie, românii nu vor mai ști cât de sănătoasă e mâncarea pe care o cumpără

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 18.10.2022 - 14:27
Vânzarea alimentelor cu etichetă-semafor, interzisă în România de la 1 noiembrie. / Foto: Profimedia
Vânzarea alimentelor cu etichetă-semafor, interzisă în România de la 1 noiembrie. / Foto: Profimedia

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că vânzarea alimentelor cu etichetă nutri-score sau „etichetă-semafor”, cum li se mai spune, va fi interzisă de la 1 noiembrie 2022 în magazinele din România.

SHARE

Eticheta nutri-score sau sau „eticheta-semafor” este o etichetă opțională care informează consumatorul pe scurt despre aportul nutrițional al produsului.

Există 5 litere, de la „A” la „E”, și 5 culori. Culoarea verde indică alimentele ce pot fi consumate des și în cantități mari, adică produsele cu cea mai înaltă valoare nutrițională, galbenul înseamnă prudență, iar la portocaliu și roșu consumul trebuie să fie limitat.

Măsurătorile nutri-score se fac pentru o sută de grame sau o sută de mililitri de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului - conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume, iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea - valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi saturate.

Eticheta nutri-score sau „eticheta-semafor”

Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta nutri-score sau „eticheta-semafor” a apărut la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății OMS), care a cerut Comisiei Europene să introducă în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le indice consumatorilor cât de sănătos este un produs.

„Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC.

Șeful ANPC a comparat slănina cu carnea de ren

„Un nordic nu poate mânca ceea ce mănâncă un cetățean european din sudul acestui continent, pentru că au nevoie de aporturi valorice diferite, au nevoie de o cu totul altă alimentație, doar pentru a rezista climei în care aceștia locuiesc. Este adevărat că nici cel din sud nu trebuie să mănânce carne de ren.

Citește și: VIDEO Avionul hipersonic din Top Gun care a spart "ecranele" și a aterizat în realitate

Și atunci intreb: carnea de ren în sud va fi notată cu D și în nord va fi notata cu A? Iată că toate aceste abordări au nevoie de o etalonare, de o abordare unitară la nivelul Comisiei Europene și abia după aceea vom putea ști dacă și în ce manieră vom putea transmite aceste informatii consumatorului”, a afirmat Horia Constantinescu.

„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție slănină. Slănina are, la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare. Dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric.

Da, în general, este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a adăugat șeful ANCP.

Citește și: VIDEO Noutățile Salonului Auto de la Paris 2022: Francezii, Dacia și o avalanșă de mașini
chinezești


 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te