Vaccinul Sputnik V prezintă niveluri mai mari de anticorpi împotriva Omicron decât Pfizer (studiu)

DE Daniel Toșa | 21.01.2022 - 11:34
Vaccinul Sputnik V prezintă niveluri mai mari de anticorpi împotriva Omicron decât Pfizer (studiu)/FOTO: economictimes

Un studiu preliminar de laborator a arătat că nivelurile de anticorpi neutralizanți anti-Omicron ale persoanelor vaccinate cu vaccinul rusesc Sputnik V nu au scăzut la fel de mult ca în cazul celor care au primit vaccinul Pfizer.

SHARE

Studiul comun ruso-italian - finanțat de Fondul rus de investiții directe, care comercializează Sputnik V în străinătate - a comparat serul de sânge al persoanelor care au primit diferitele vaccinuri.

Studiul preliminar a fost realizat de oameni de știință de la Institutul Spallanzani din Italia și de la Institutul Gamaleya din Moscova, dezvoltatorul vaccinului Sputnik V.

Cercetătorii au precizat că probele prelevate la trei până la șase luni după a doua doză de vaccin au arătat că nivelurile de anticorpi la cei care au primit două doze de Sputnik V au fost mai rezistente la Omicron decât la cei vaccinați cu Pfizer.

La studiu au participat 51 de persoane vaccinate cu Sputnik V și 17 după două injecții cu vaccinul Pfizer.

"Astăzi, necesitatea unui al treilea vaccin de rapel este evidentă", se arată în studiul preliminar publicat pe 19 ianuarie.

Studiul, care va încerca să obțină o certificare prin evaluare colegială, a arătat că anticorpii neutralizanți specifici Omicron au fost detectați în serul sanguin la 74,2% dintre persoanele vaccinate cu Sputnik și la 56,9% dintre cele vaccinate cu Pfizer/BioNtech.

Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri

Un studiu preliminar anterior realizat de Institutul Gamaleya, dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, a arătat că o injecție de rapel cu vaccinul Sputnik Light a oferit un răspuns mai puternic al anticorpilor împotriva Omicron decât vaccinul Sputnik V în două doze singur. 

"Parteneriatul diferitelor platforme este cheia... stimularea cu Sputnik Light va ajuta la consolidarea eficacității altor vaccinuri în lumina provocării combinate Delta și Omicron", a declarat șeful RDIF, Kirill Dmitriev, într-o declarație.

Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri

Omicron a împins cifrele de cazuri de COVID-19 la niveluri record în unele părți ale Europei de Vest și în Statele Unite. Dar varianta a început abia acum să lovească Rusia, unde numărul zilnic de noi infecții la nivel național a ajuns marți la 38.850, de la 33.899 în ziua precedentă.

Rusia a înregistrat oficial până în prezent peste 1.600 de cazuri de variantă și și-a mobilizat sistemul de sănătate pentru a face față creșterii numărului de cazuri, dar autoritățile au declarat că și-au dat seama că există mult mai multe cazuri legate de Omicron.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te