Vaccinul Pfizer ar oferi „protecţie parţială” împotriva variantei Omicron. Sunt necesare trei doze

DE Daniel Toșa | 08.12.2021 - 14:56
Vaccinul Pfizer ar oferi „protecţie parţială” împotriva variantei Omicron. Sunt necesare trei doze/FOTO: Unsplash

Vaccinul Pfizer oferă „o protecţie parţială” împotriva noii variante Omicron a coronavirusului, conform şefului unui laborator de cercetări de la Africa Health Institute din Africa de Sud.

SHARE

Un studiu al acestui laborator a arătat că, deşi noua tulpină poate evita protecţia oferită de două doze de vaccin, în cazul unor persoane vaccinate cu două doze şi care au trecut prin boală, varianta Omicron a putut fi neutralizată. În plus, administrarea unei a treia doze (booster) ar putea ajuta la împiedicarea apariţiei infecţiilor, informează Reuters.

Alex Sigal, profesor la institutul de cercetări din Africa de Sud, a spus că s-a înregistrat o „scădere importantă” în privinţa capacităţii de neutralizare a tulpinii Omicron, comparativ cu varianta iniţială a coronavirusului.

Un alt test de laborator, realizat la Spitalul Universitar din Frankfurt a arătat că, în cazul persoanelor vaccinate cu trei doze Pfizer, răspunsul imunologic a fost de 37 de ori mai scăzut în cazul Omicron, comparativ cu varianta Delta a coronavirusului.

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

Setul de date arată că e necesară dezvoltarea unui vaccin special adaptat la Omicron, a precizat Sandra Ciesek, virusolog la laboratorul din Frankfurt, scrie Digi24.

Compania germană BioNTech a anunțat deja luni că a început să lucreze la un nou vaccin, împotriva Omicron.

Cercetătorii germani susţin necesitatea efectuării dozei booster, deoarece o persoană vaccinată cu trei doze va continua să fie protejată împotriva formelor grave ale bolii.

Citește și: Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de sport

Producătorii Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson vor prezenta rezultatele propriilor studii în câteva săptămâni

„Cu cât ai mai mulţi anticorpi, cu atât cresc şansele să fii protejat împotriva variantei Omicron”, a spus Alex Sigal.

Studiul din Africa de Sud nu a inclus persoane care s-au vaccinat cu trei doze, deoarece în această ţară încă nu a început campania pentru administrarea dozei booster.

Datele studiilor preliminare nu arată încă dacă vaccinul este mai puţin eficient în prevenirea formelor severe COVID sau a deceselor provocate de această boală, în cazul Omicron.

În acest moment, nu există date referitoare la cum se comportă vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson în cazul Omicron. Producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer, urmează a prezenta noi date în următoarele săptămâni, informează Reuters.

Primele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Pe de altă parte, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.