Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu 87% (studiu)

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.11.2021 - 12:15
Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu 87% (studiu)/FOTO: Pixabay
Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu 87% (studiu)/FOTO: Pixabay

Tinerele care au fost vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) în adolescenţă au avut un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin legat de acest virus, potrivit unui studiu de lungă durată desfășurat în Marea Brtianie.

SHARE

Când femeile vaccinate au ajuns la vârsta de 20 de ani, cele care făcuse seria de injecţii între 12 şi 13 ani aveau o rată de cancer de col uterin cu 87% mai mică decât femeile nevaccinate care fuseseră supuse unui screening pentru această afecţiune malignă, relatează Reuters, citată dMediafax.

Ratele unei afecţiuni precanceroase au fost reduse cu 97% atunci când vaccinurile au fost administrate la vârstele de 12 şi 13 ani, a constatat studiul.

Datelsunt legatdvaccinul Cervarix.

Constatările „ar trebui să îi liniştească foarte mult pe cei care încă ezită cu privire la beneficiile vaccinării împotriva HPV", au spus autorii studiului.

Citește și: Extremistul care l-a amenințat pe Raed Arafat cu moartea: Îl invit la masă și îi dau și femeia mea

Studiul, finanţat de Cancer Research UK, a analizat datele din registrele din ianuarie 2006 până în iunie 2019 cu privire la femeile care au fost supuse unui screening pentru cancer de col uterin între 20 şi 64 de ani, inclusiv femeile care au primit vaccinul Cervarix după ce acesta a devenit disponibil în 2008.

Pe parcursul acestei perioade de aproape 13 ani, în Anglia au fost înregistrate aproximativ 28.000 de diagnostice de cancer de col uterin şi 300.000 de diagnostice ale unei afecţiuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială cervicală (CIN3), au arătat datele, scrie Digi24.

Citește și: Tatăl natural al fetiței de 4 ani ucise la Arad: Vreau să vin în România să-mi iau băiețelul

Sperăm ca aceste noi rezultate să încurajeze adoptarea vaccinării, deoarece succesul programului de vaccinare se bazează nu numai pe eficacitatea vaccinului, ci şi pe proporţia de populaţie vaccinată", a declarat coautorul Kate Soldan, de la Agenţia britanică de securitate sanitară.

În România, doar o treime din vaccinurile anti-HPV cumpărate în 2021 au fost folosite

În România există vaccinuri anti-HPV gratuitpentru adolescente, dar tinerelnu svaccinează.

Doar 12.698 de doze de vaccin anti-HPV din cele 40.000 achiziţionate în anul 2021 au fost utilizate până la sfârşitul lunii septembrie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Anual, la noi în țară mor aproape 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te