USR Arad susține că la spitalul județean se amână operații fiindcă nu funcționează aerul condiționat

DE Valentin Mirică | Actualizat: 03.07.2020 - 19:36

Sistemul de climatizare al blocului operator din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad nu mai funcţionează "de foarte multă vreme", conform USR Arad, care susţine că intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente au fost amânate.

SHARE

Conform unui comunicat de presă al USR Arad, formaţiunea a adresat o solicitare "imperativă" Consiliului Judeţean, pentru a se găsi soluţii de remediere a problemelor.

"În ultimele zile, temperatura înregistrată în blocul operator al Spitalului Judeţean Arad a urcat până la valori de 35 de grade Celsius, dublu faţă de temperatura recomandată pentru desfăşurarea în bune condiţii a intervenţiilor medicale (16-18 grade). Deşi există aparate de climatizare, ele nu funcţionează. Din informaţiile primite, nu s-a asigurat mentenanţa pentru acestea, furnizorul desemnat reclamând întârzierea plăţilor. În aceste condiţii, au fost suspendate intervenţiile care nu reprezintă urgenţe, unii medici refuzând chiar să mai intre în sala de operaţie", arată comunicatul USR.

Reprezentanţii organizaţiei judeţene USR susţin că "situaţia are un impact negativ puternic asupra activităţii medicale, punând în pericol sănătatea arădenilor".

"Solicităm administraţiei, în speţă Consiliul Judeţean, să remedieze de urgenţă problema şi să asigure condiţii optime pacienţilor din Arad. Acest tip de deficienţă denotă o lipsă de organizare şi de responsabilitate, absolut inacceptabile când este vorba de cetăţenii cei mai vulnerabili, cei suferinzi. Nu este chiar atât de greu să prevezi că după primăvară vine vara şi vei avea nevoie de climatizare", subliniază USR.

Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a declarat că "blocul operator a fost reabilitat în anul 2010, însă lucrările nu au presupus şi montarea unui sistem centralizat de climatizare, ci au fost montate aparate clasice".

"Acestea au funcţionat până anul trecut, când au trebuit demontate din cauza uzurii. Am identificat instalarea unui sistem centralizat de climatizare cu filtre Hepa, conform standardelor actuale, care urmează să fie achiziţionate şi instalate în cursul acestei luni. Şeful Secţiei Clinice Chirurgie Generală I mi-a comunicat că nu se va întrerupe desfăşurarea intervenţiilor chirurgicale din blocul operator", a adăugat managerul unităţii sanitare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -