Propagandă deșănțată la București: Armata Roșie a adus pacea în România

DE Newsweek România | Actualizat: 24.10.2019 - 13:25
Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin. Foto: Facebook

Ambasada Rusiei a organizat, la București, un nou eveniment prin care încearcă să rescrie istoria și să spele imaginea Armatei Roșii, scrie Universul.net.

SHARE

Rusia își continuă campania de mistificare a istoriei Pactului Ribbentrop-Molotov, în contextul împlinirii a 75 de ani de la ceea ce rușii numesc „războiul de eliberare a Europei Centrale și de Est de sub nazism”. Ultimul exemplu de propagandă este un eveniment organizat miercuri la hotelul Marshal Garden din București. 

„Asistența se animă însă brusc în momentul în care își face apariția, cu un mers legănat tip Al Pacino, ambasadorul Valeri Kuzmin, privind lung pe deasupra ochelarilor,  iar efluviile limbii ruse încep să se unduiască agitate prin aer. Un domn masiv și vizibil emoționat, încorsetat într-un costum lucios, se grăbește să-i strângă mâna ambasadorului, uitând complet de telefonul pe care îl are în poală: telefonul se aude izbindu-se de podea, iar pe chipul bărbatului se citește șocul cadaveric de-a vedea ecranul ștanțat de câteva crăpături.

Kuzmin descrie rolul URSS în al Doilea Război Mondial ca fiind o reacție a unui salvator care nu mai putea suporta răul „regimurilor fascisto-totalitare din Europa de Vest”.

Citește și: De ce încearcă Rusia să „spele“ imaginea Armatei Roșii 

„Spre marele meu regret, în ultimii ani, se creează impresia că mulți în Europa modernă nu doar că pur și simplu nu sunt în stare, dar în mod conștient nu doresc să învețe și, cel mai important, să se ghideze în politica practică de lecțiile incontestabile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru îl denotă, între toate, cel puțin rezoluția Importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei adoptată dintre primele de noul Parlament European.

În ea, alături de referința de serviciu la tragedia Holocaustului, se face o încercare nerezonabilă de a atribui o responsabilitate practic egală pentru dezlănțuirea și ororile celui de-al Doilea Război Mondial celor două regimuri totalitare – cel nazist și cel sovietic, ignorând complet sacrificiile uriașe și lupta eroică împotriva nazismului și fascismului ale popoarelor URSS, care au adus o contribuție decisivă la victoria definitivă a Coaliției antihitleriste.

Dar exact această victorie a fost cea care a deschis perspectiva istorică a dezvoltării pașnice și democratice a continentului european în a doua jumătate a secolului XX, deși istoria sa a fost complicată de crearea blocului NATO în 1949 și, ca măsură de răspuns, a Organizației Tratatului de la Varșovia, abia în 1955, și de o perioadă destul de lungă de Război Rece, dezlănțuit de Statele Unite și aliații săi”, a susținut Kuzmin. 

Sala este împrejmuită cu panourile expoziției „Calea spre Victorie: sursele istorice mărturisesc. La cea de-a 75-a aniversare a eliberării Europei de Est de nazism”. Asamblată la Muzeul de Istorie de la Moscova, un pachet complet de triumfalism pacifist pe placul Kremlinului”, relatează Universul.net

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te