Universitatea Maryland îl apără pe Vladimir Tismăneanu, acuzat de rasism: „Scuzele au fost sincere“

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.04.2020 - 09:35
Vladimir Tismăneau Foto: Facebook

Libertatea publică o scrisoare adresată de Universitatea Maryland profesoarei Delia Grigore, în care se arată că universitatea nu-l va sancționa pe Tismăneanu, care predă aici.

SHARE

„Pe 10 aprilie, profesorul Vladimir Tismăneanu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care romii au fost comparați cu niște ciori. Când reprezentarea a fost adusă în atenția doctorului Tismăneanu la 11 aprilie, Tismăneanu a recunoscut greșeala teribilă pe care a făcut-o și și-a cerut scuze – și a recunoscut memeul ca fiind «rasist, inadecvat și, cel mai important, rău».

După cunoștința noastră, profesorul Tismăneanu nu are istoric de comportament rasist sau discurs de ură împotriva romilor sau a oricărui alt grup minoritar, iar o mare parte din munca publică și cercetările academice ale lui Tismăneanu se concentrează pe expunerea discriminării și autoritarismului.

Tismăneanu recunoaște că a făcut o greșeală gravă, nereușind să înțeleagă semnificația implicită și simbolică a ciorilor pentru romi. Am constatat că scuzele sale sunt sincere“, se arată în scrisoarea Universității Maryland, semnată de decanul Colegiului de Științe Comportamentale și Sociale, Gregory F Ball, și de președintele Departamentului de guvernare și politică, William L. Read, și citată de Libertatea. 

La 12 aprilie, Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru un meme postat pe Facebook, după ce-l primise, printr-un mesaj privat de la directoarea Editurii Humanitas, Delia Comănescu. 

„După ore de reflecție, aş dori să-mi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi, cel mai important, jignitor pe care l-am postat ieri. Deşi în acel moment nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste, ar fi trebuit s-o fac. Imediat ce mi-am dat seama, l-am şters (în câteva minute).

Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să cerecetez mai atent şi să-mi dau seama că nu era amuzant, mai ales înainte de a-l distribui pe o platformă publică. Nu există nicio scuză. Voi proceda mai bine în viitor, voi învăţa din asta. Ştiu că s-ar putea ca unii să nu accepte aceste scuze sau să nu creadă ce spun şi e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, a scris Tismăneanu pe Facebook, mesajul fiind postat în limba engleză.

La 11 aprilie, șeful CNCD, Asztalos Csaba, a anunțat pe Facebook că instituția se va autosesiza în cazul postării lui Vladimir Tismăneanu a unei imagini în care apar niște ciori cu mesajul „aeroportul Țăndărei, toate zborurile au fost anulate”.

„În situația puțin probabilă în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor.

Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică”, a scris Asztalos Csaba pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te