Un zvon a decimat instituţiile de forţă din Iaşi: Peste 30 de pensionări în ultimele zile ale anului

DE Alin Crișan | 05.01.2024 - 22:10
Un zvon a decimat instituţiile de forţă din Iaşi: Peste 30 de pensionări în ultimele zile ale anului - Foto: Ziarul de Iași

Şoc în rândul instituţiilor de forţă din Iaşi: zeci de poliţişti cu experienţă au ieşit la pensie în urmă cu o săptămână, la sfârşit de an.

SHARE

Aceştia s-au grăbit să iasă din structuri deoarece se aştepta o nouă lege, de la 1 ianuarie, care să ridice vârsta de pensionare. 

Şoc în rândul instituţiilor de forţă din Iaşi: Peste 30 de pensionări în ultimele zile ale anului

S-au pensionat oameni “importanţi” din poliţia ieşeană: printre ei, şeful serviciului secret al Poliţiei, celebra structură “Doi şi un sfert” - UM 0215, dar şi de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Un număr de 35 de poliţişti, în total, au ieşit la pensie în urmă cu o săptămână. Instituţia are acum un deficit de personal de peste 400 de oameni.

Celebrul “Doi şi un sfert” este vechiul UM 0215 - serviciu de protecţie a cadrelor din Ministerul de Interne, care a fost înfiinţat la 1 februarie 1990. Iniţial această instituţie se numea Direcţia Specială de Informaţii şi era subordonată direct ministrului de Interne.

De-a lungul timpului, această instituţie a fost reorganizată de mai multe ori şi, de asemenea, a fost acuzată de mai multe ori că a ascultat abuziv telefoane ale jurnaliştilor.

La Iaşi se zvonea la un moment dat că există un birou special la etajul doi al sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean din Copou care era ocupat de către poliţişti de la Doi si un Sfert “specializaţi” în monitorizarea persoanelor din afara sistemului, printre care şi  jurnalişti. Dar totul a fost doar la nivel de zvonuri.

Structura de la Iaşi a fost condusă mulţi ani de către Cristi Poiană, cel care, potrivit unor surse din sistem, “a menţinut un echilibru corect” în rândurile poliţiştilor, fiind vizaţi poliţişti care au “călcat pe bec”. În rest, instituţia a acţionat discret de-a lungul anilor, fără scandaluri.

O pensie de aproximativ 9.000 de lei

Cristi Poiană s-a pensionat recent după mulţi ani petrecuţi în sistem, şi cel mai probabil va încasa o pensie consistentă datorită sporurilor de care a avut parte în carieră. Acesta va băga lunar în buzunar aproximativ 9.000 de lei.

Un alt şef de poliţie care şi-a luat la revedere de la colegi este Cornel Ioniţă, fost şef la Departamentul Pirotehnic şi apoi la Serviciul de Acţiuni Speciale. Ioniţă a fost poliţistul anului 2013 după intervenţia promptă în cazul atentatului cu bombă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

În urma apelului la 112 din acel caz, Corneliu Ioniţă a fost primul care a ajuns la faţa locului, el reuşind să îl imobilizeze pe autor şi să ia măsurile necesare pentru ca dispozitivul explozibil să nu fie detonat.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te