Un val de aer polar loveşte România. Temperaturi de până la -16 grade

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.01.2022 - 21:45
Un val de aer polar loveşte România. Temperaturi de până la -16 grade/FOTO:Unsplash

Un val de aer polar loveşte România. Temperaturile vor scădea până la minus 16 grade Celsius. Meteorologii au emis luni o informare de lapoviță și ninsori pentru Oltenia și sudul Banatului, până miercuri.

SHARE

Nopțile și diminețile devin, de marți până vineri, geroase în vest, nord și centru.

„De la ora 10 și până miercuri, la ora 10, va fi în vigoare o informare meteorologică ce vizează precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului, pentru zona Olteniei și sudul Banatului. Vorbim de cantități de apă cuprinse între 15-25 de litri pe metru pătrat, la început predominant sub formă de ploaie, dar începând din această noapte vorbim de posibilitatea ca acestea să se transforme în lapovițe și ninsori. Local, favorizând depunerea unui strat de zăpadă.

Discutăm și de două atenționări meteorologice de cod galben, valabil de astăzi, de la ora 14 până mâine la ora 11 pentru partea de sud și est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, acolo unde vântul va avea intensificări la rafală de 55-60 km/h, iar în zona Carpaților de Curbură, precum și pe litoral 60-70km/h.”, a transmis directorul ANM Elena Mateescu.

Citește și: FOTO La 23 de ani, fiul lui Borcea nu are bacul, conduce o mașină de 100 mii € și joacă la pariuri

În grupele vestice ale Carpaților Meridionali și în Munții Banatului va ninge moderat, iar stratul nou de zăpadă va fi local consistent.

Vântul va prezenta intensificări în est și sud și pe arii mai restrânse în zona montană și în extremitatea de vest, trecător viscolind ninsoarea.

În intervalul marți - vineri, vremea va deveni rece, geroasă în timpul nopților și dimineților în vestul, nordul și centrul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest.

Citește și: România a intrat în valul 5 al pandemiei de Covid, potrivit ministrului Sănătății

Prognoza meteo 10 ianuarie 2022

Luni, 10 ianuarie, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste cele normale în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări şi pe arii relativ extinse, în majoritatea regiunilor, se vor semnala precipitaţii, local moderate cantitativ.   

La munte, în vestul şi nord-vestul Moldovei şi temporar în estul Transilvaniei vor fi ninsori şi lapoviţă, iar în rest vor predomina ploile. Izolat, cu probabilitate mai mare în vestul teritoriului, vor fi depuneri de polei.    

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile sud-estice şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între zero grade Celsius la Suceava şi 9-10 grade Celsius pe litoral. Pe spaţii mici, se va forma ceaţă.   

În Bucureşt, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele specifice perioadei, însă va ploua. Dimineaţă vor fi 4-6 grade Celsius şi 7-8 grade Celsius la amiază.

Prognoza meteo 11 ianuarie 2022

Pe parcursul zilei de marţi, 11 ianuarie, în jumătatea de est a ţării valorile termice, în scădere faţă de ziua precedentă, se vor situa în jurul celor climatologic specifice datei, iar în restul teritoriului vremea va fi uşor mai caldă decât normal.

Maximele se vor încadra între minus 2 şi 7 grade Celsius.  Pe timpul nopţii se vor înregistra valori de temperatură apropiate de cele obişnuite în a doua decadă a lunii ianuarie în majoritatea zonelor, cu minime între minus 13 şi minus 2 grade Celsius, mai ridicate în sud-vest. 

În regiunile din sud şi din est cerul va fi mai mult noros şi local se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru precipitaţii redusă. Vântul va avea intensificări în est şi sud-est şi local în zona montană înaltă. Izolat se va forma ceaţă.   

În Capitală vremea se va răci, iar intensificările de vânt vor amplifica senzaţia de frig. Cerul va avea înnorări şi vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte. Temperatura maximă se va situa în jurul a 4 grade Celsius, iar cea minimă va fi de minus 4 - minus 2 grade Celsius.

Prognoza meteo 12 ianuarie 2022

Miercuri, 12 ianuarie, vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în special în nord şi în centru. Temperaturile maxime se vor încadra între minus 5 şi 1 grad Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în general între minus 16 şi minus 7 grade Celsius.

Cerul va fi variabil, cu înnorări ziua în sud-vestul ţării unde izolat va ninge slab, iar la sfârşitul nopţii şi în regiunile nordice. Vântul va avea intensificări la munte, iar în prima parte a intervalului şi în estul şi sud-estul teritoriului, amplificând senzaţia de frig.

Pe arii restrânse, dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură, iar pe alocuri, în funcţie şi de condiţiile locale, se va forma gheţuş.   

În Bucureşti, vremea va fi rece, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad Celsius, iar cea minimă va fi de minus 8 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea unele intensificări la începutul intervalului, amplificând senzaţia de frig. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te