Un sfert din R. Moldova s-a integrat deja în UE. Cei cu pașapoarte românești se bucură de beneficii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.06.2022 - 15:52
Foto: Inquam Photos/George Călin

Republica Moldova a primit recent statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, un proces îndelungat, ce poate depăși un deceniu. Peste un sfert dintre cetățenii săi se bucură deja de beneficiile UE, având și cetățenia română.

SHARE

Consiliul European a decis, săptămâna trecută, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Moldova și Ucraina.

„Este un moment istoric - un pas crucial în drumul vostru către UE”, a scris președintele Consiliului European Charles Michel pe Twitter.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort pe care suntem pregătiți să-l parcurgem împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor în Uniunea Europeană”, a reacționat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

România are însă un instrument prin care poate accelera integrarea de facto a Basarabiei în Uniunea Europeană: acordarea cetățeniei române a celor care locuiesc peste Prut. Dacă, bineînțeles, vor solicita acest lucru.

Potrivit unor date puse la dispoziția Newsweek de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), din 2011 și până în prezent, 666.838 de persoane din R. Moldova au primit cetățenia română. 

Cum la 1 ianuarie 2022, populația totală a R. Moldova era de 2.604.000 de persoane, rezultă că 25,6% din totalul populației beneficiază de drepturile de cetățean român și, implicit, european.

Citește și:

Anonymous au piratat planurile și tacticile de zbor ale dronelor ruse care acționează în Ucraina

VIDEO 16 morți și peste 59 de răniți în atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk

Situația defalcată pe ani a celor carfe au primit cetățenia română se prezintă astfel: 

2010- 41064 persoane

2011- 81894 persoane

2012- 69727 persoane

2013- 63718 persoane

2014- 59389 persoane

2015- 45505 persoane

2016- 61206 persoane

2017- 68619 persoane

2018- 34482 persoane

2019- 31599 persoane

2020- 66156 persoane

2021- 36961 persoane

2022- 6518 persoane

Total: 666838 persoane

Beneficiile cetățeniei române

1. Dreptul la reședință permanentă în Europa

Acesta este un statut care le permite cetățenilor români să trăiască în țară pentru un timp nelimitat. Titularii reședinței permanente au aceleași drepturi ca și cetățenii, cu excepția dreptului de vot și de a fi aleși. O serie de legi, inclusiv Directiva 38/2004 / CE, au garantat cetățenilor UE posibilitatea de a trece liber frontierele și de a trăi în oricare dintre țările Uniunii.


2. Servicii bancare sigure

Obținerea cetățeniei române îi scutește pentru totdeauna de necesitatea reînregistrării constante a documentelor pentru a deschide un cont într-o bancă europeană de încredere sau pentru a solicita un împrumut cu dobânzi mici.

 

3. Drept de muncă în țările UE, similare cu drepturile unui european

Oricine dorește să lucreze în orice țară UE trebuie să obțină un permis de muncă. Un pașaport român le permite posesorilor să muncească fără acest permis. Cetățenilor români li se permite să lucreze oficial în statele UE fără să petreacă timp pentru obținerea permiselor.

 

4. Libertate de circulație și călătorie în UE

 Cu un pașaport român, se poate călători în țările europene fără viză.

 

5. Educație europeană

Cu cetățenia română, educația este disponibilă la cele mai bune universități din Marea Britanie, Germania, Franța și alte țări ale UE. Costul obținerii unei educații europene pentru cetățenii UE este mai mic decât pentru cetățenii țărilor străine.

 

6. Medicină de calitate

Devenind cetățean deplin al Uniunii Europene, o persoană poate primi îngrijiri medicale la nivel înalt, indiferent de locul de reședință permanentă. În același timp, cetățenii străini care au primit ședere permanentă sau permis de ședere în țările europene au dreptul să li le ofere beneficii pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te