Un român s-a dat instalator în Anglia ca să scape de impozite. A înșelat statul cu mii de lire

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.08.2023 - 10:42
Eduard Stanciu s-a dat drept instalator - Foto: Gordon Currie/Premier News/ Colaj

Un român s-a dat instalator în Anglia ca să scape de impozite. A înșelat statul englez cu mii de lire sterline. El trăia din trafic de persoane.

SHARE

Eduard Stanciu, un român de 32 de ani stabilit în Marea Britanie, s-a dat drept instalator pentru a primi o reducere a impozitelor, în timp ce el trăia  foarte bine din câștigurile femeilor care lucrau pentru el.

Un român s-a dat instalator în Anglia ca să scape de impozite. A înșelat statul cu mii de lire

După cum relatează publicația Daily Record, conaționalul nostru a fost condamnat la 14 luni de închisoare pentru fraudarea HMRC (His Majesty Revenue & Customs – autoritatea fiscală, de plăți și taxe vamale din Marea Britanie).

Inculpatul, care s-a confruntat anterior și cu acuzații de trafic de persoane, a depus o cerere falsă în calitate de instalator pentru a-și asigura o reducere la plata taxelor.

Citește și: Putin, la limita frontului. I-a băgat în ședință pe șefii „operațiunii militare speciale” în Ucraina

Partenera sa, Cristina Gaica, implicată și ea în afacerea ilicită, a fost eliberată doar cu un avertisment pentru că nu s-a prezentat în fața instanței, după ce acuzațiile mai serioase împotriva sa au fost abandonate.

Rechizitoriul procurorului a relevat faptul că inculpatul și partenera sa au fost implicați într-un concubinaj și aparent nu au avut surse legitime de venit în timpul șederii lor în Scoția.

Ancheta în acest caz a început când polițiștii au primit o informație care i-au determinat să efectueze percheziții la mai multe adrese asociate rețelei de prostituție în august 2019.

Raidul efectuat la proprietăți situate pe Blackness Road și pe Arklay Street din orașul scoțian Dundee a scos la iveală prezența mai multor prostituate, de naționalitate română, angajate în furnizarea de servicii sexuale.

Se ocupa cu „plăcerile”

În instanță a fost dezvăluit faptul că inculpatul a investit peste 5.000 de lire sterline în promovarea bordelurilor sale pe o platformă online denumită VivaStreet. De asemenea, 20.000 de lire sterline au fost transferați din contul partenerei în contul său.

Verificările financiare au dezvăluit că Stanciu s-a prezentat în mod fals ca instalator pentru reducerea taxelor. În ciuda faptului că nu a făcut contribuții PAYE (plătește pe măsură ce câștigi), el a exploatat această schemă cu succes.

În fața instanței a pledat vinovat pentru multiple acuzații. Ultima se referea la implicarea sa în administrarea rețelei de prostituție în trei proprietăți din orașul Dundee. El a recunoscut că a trăit din câștiguri imorale perioada între 28 septembrie 2016 și 23 august 2019.

În plus, a mărturisit că a falsificat informații oficialilor HMRC, susținând că a plătit 9.794,60 lire sterline în taxe pentru anii fiscali 2015/16, 2016/17 și 2017/18, obținând astfel dreptul la o reducere de impozit. În realitate, el nu a făcut niciodată astfel de plăți.

Citește și: Accident teribil, în 2 Mai. Un șofer drogat a intrat într-un grup de pietoni și a ucis două persoane

În altă ordine de idei, Gaica a recunoscut că nu s-a prezentat în instanță la 24 noiembrie 2020, deoarece i-a fost acordată cauțiune la data de 26 august 2019.

Atât ea, Stanciu, cât și un al treilea acuzat, Octavian-Marian Poraditu, un conațional în vârstă de 33 de ani, domiciliat în localitatea Kirkcaldy, ar fi fost implicați în transferul onor sume de bani din Scoția în România.

Se presupune că aceștia au fost implicați în trafic de persoane și ar făcut o altă escrocherie pentru a înșela fiscul cu 23.000 de lire sterline, prin aceleași mijloace frauduloase.

La aceste acuzații s-a renunțat însă, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției, iar într-o etapă a procesului cazul a fost amânat, deoarece Poraditu a fugit din Marea Britanie.

În timpul pronunțării sentinței, judecătorul Paul Brown a remarcat că Stanciu a beneficiat de indulgență, dar a rămas vinovat pentru acțiunile sale.

El a considerat infracțiunile acestuia ca fiind grave, ceea ce a justificat pedeapsa privativă de libertate. Inculpatul va sta în spatele gratiilor următoarele 14 luni.

Partenera sa, care a stat deja o lună arestată în România înainte de a fi adusă înapoi în Scoția, a scăpat de altă pedeapsă în temeiul hotărârii judecătorului Brown.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te