Un preot le cere oamenilor să nu mai creadă în conspirații și să-și vaccineze copiii

DE Adelina Sahlean | 23.07.2020 - 11:00
Foto: Ziare.com

Bogdan Chiorean este preot, dar este și medic și din această dublă calitate conduce un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavi în faza terminală în Cluj-Napoca.

SHARE

Un preot le cere oamenilor să nu mai creadă în conspirații și să-și vaccineze copiii: Să terminăm cu prostiile, să ne informăm mai bine

Cunoaște foarte bine ce înseamnă suferința unor bolnavi în fază terminală și este uimit că încă mai există oameni care nu cred în existența COVID și care, în loc să se informeze, preferă să plece urechea la teoriile conspiraționiste.

„Eu nu pot să-mi imaginez că la ora actuală, după atâtea luni și atâtea probleme câte a creat la toate nivelurile societății acest coronavirus, încă mai sunt oameni care pun problema existenței. Putem pune orice problemă - că există costuri, că există simptome sau că nu există - dar problema existenței virusului mi se pare că nici n-ar trebui discutată măcar”, a declarat preotul Bogdan Chiorean, miercuri seara, la Digi24.

Recent, el a observat o legătură între curentul antivaccinist și teoriile conspiraționiste despre pandemia de Covid-19, care capătă tot mai mare amploare. „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști”, a spus preotul, citat de presa din Cluj. Celor care nu cred în binefacerile vaccinurilor, preotul Bogdan Chiorean le oferă un exemplu în cifre:

„Dacă ne gândim la bolile copilăriei, în special la rujeolă, în America, din 2002 nu mai există rujeolă, pentru că în 1990 a fost o epidemie cu aproximativ 10.000 de decese, cele mai multe la copii sub 5 ani, la care se adaugă copiii rămași cu sechele, cu meningo-encefalite, retard psihic, complicații, care au afectat în mod grav și definitiv calitatea vieții celor care au rămas în viață. La noi, rata de vaccinare scade, din nefericire, pe an ce trece, iar asta pentru că există tot felul de teorii conspiraționiste”, a constatat preotul Bogdan Chiorean.

Uneori, oamenii care au copii îi privesc așa, ca pe un bun propriu de care pot dispune, a mai spus preotul.

El pledează pentru vaccinare și mai ales pentru informare. „De foarte multe ori, se spune că vaccinul ar avea și efecte adverse. Da, este un lucru pe care trebuie să-l știe toată lumea. Dar dacă vă uitați, pe prospectul oricărui medicament există efecte adverse. El este un preparat chimic, care are efecte adverse, uneori deloc neglijabile. De exemplu, dacă am lua banalul algocalmin - care acum, slavă lui Dumnezeu, se dă doar la recomandarea medicului, pe rețetă - dacă citim tot prospectul, la un moment dat scrie că în anumite situații poate să conducă la deces, crește riscul de deces. Așadar, efecte adverse avem, problema este să luăm decizii informate. Am fost întotdeauna, ca și poziția Bisericii, de altfel, pentru o vaccinare, dar nu pentru o vaccinare obligatorie”, a explicat preotul.

El a subliniat că aceasta este și poziția Bisericii: atât timp cât vaccinul este pentru sănătatea celor din jur, pentru sănătatea propriilor copii, el este recomandabil. Medicii sunt datori să dea asigurări părinților că lucrurile vor merge spre bine, deși ca medic că este foarte dificil de prevăzut modul în care organismul reacționează la orice fel de tratament, nu numai la vaccin.

„Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile conspiraționiste. Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobriul public. Haideți să terminăm cu prostiile și să ne informăm mai bine”, a îndemnat preotul Bogdan Chiorean, citat de presa de la Cluj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.