Un pacient a ajuns să își ceară în instanță tratamentul care costă 1000 de euro. A câștigat procesul

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.02.2024 - 20:12
Un pacient a ajuns să își ceară în instanță tratamentul care costă 1000 de euro. A câștigat procesul Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Într-un proces ce a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia, o femeie și-a susținut dreptul la tratament gratuit, marcând un precedent important în lupta pentru accesul la îngrijire medicală.

SHARE

O femeie și-a cerut dreptul la tratament gratuit, în instanță. Este vorba despre un proces desfășurat la Curtea de Apel Alba Iulia. 

În lipsa unei alte soluții, tot mai mulți pacienți cu forme avansate de boală sunt nevoiți să apeleze la instanță. Aceștia trebuie să acționeze în instanță Guvernul României, Ministerul Sănătății și agenția care reglementează pastilele medicale.

În data de 7 februarie 2024, magistrații instanței i-au dat femeii dreptate. Nu este primul proces de acest gen care se desfășoară la Alba Iulia, conform Alba24.

Un pacient a ajuns să își ceară în instanță tratamentul care costă 1000 de euro. A câștigat procesul.

Este vorba despre pacienți diagnosticați în special cu o formă de cancer. Aceștia primesc de la medic un tratament cu un medicament anume.

Citește și: Gestul managerului Maternității Botoșani la înmormântarea Alexandrei. Ce salariu ia el de la spital

Însă medicamenul respectiv, nu se află pe lista celor compensate pentru boala respectivă. Este și cazul femeii din acest dosar care a fost diagnosticată cu o formă de cancer mamar.

Medicul curant i-a recomandat tratamentul cu SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY). Însă pentru forma de cancer tratamentul nu este decontat de casa de asigurări.

Un flacon costă peste 1000 de euro

Aşa cum a arătat că medicamentul SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY) are preţul aprobat – 5377,45 lei /flacon – însă acesta este prohibitiv pentru reclamantă.

Citește și: Chemat la DNA, șeful CNAS Andrei Baciu a economisit 800.000 €, deși câștigă 2.000 €/lună. Are 4 case

Femeia și-a plătit tratamentul pentru un timp, dar nu mai poate face acest lucru deoarece fondurile s-au terminat.

Prin refuzul Guvernului de a-i elibera medicamentul gratuit, se încalcă dreptul pacientului la viață. Prin acest refuz, se restrânge accesul pacienților la noile terapii medicale și astfel este afectat direct dreptul la viață al acestora.

Ce a cerut femeia în instanță

Femeia a cerut ca statul să îi ofere în mod gratuit dreptul la tratament.

„Obligarea pârâţilor la asigurarea către reclamantă, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentului SAClTUZUMAB GOVITECAN /denumire comerciala TRODELVY) pentru indicaţia terapeutică „cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ(MTNBC), la pacienţii adulţi care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puţin una pentru boala în stadiu avansat”, a solicitat aceasta în instanță.

Citește și: CNAS a primit 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă. Baciu: „Banii vor fi alocați pentru salarii”

Decizia magistraților Curții de Apel Alba Iulia

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis cererea femeii și au obligat statul să asigure, în regim gratuit, dreptul la tratament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te