Un fost membru al „Academiei infractorilor”, arestat. A încercat să vândă un AK 74 și o grenadă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.05.2021 - 15:37
Un fost membru al „Academiei infractorilor”, arestat. A încercat să vândă un AK 74 și o grenadă. / Foto: sofrep.com

Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a încercată să vândă o armă AK 74, cartuşe şi o grenadă ofensivă.

SHARE

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, fac cercetări cu privire la activitatea infracţională desfăşurată de către trei persoane, foşti membri ai grupării "Academiei infractorilor", în vârstă de 42, 41 şi, respectiv, 29 de ani.

Mai multe arme letale cu muniţia aferentă au fost introduse fraudulos în România și îngropate

"După ce mai multe arme letale cu muniţia aferentă au fost introduse fraudulos pe teritoriul României, acestea au fost folosite la comiterea de infracţiuni cu violenţă, fiind utilizate şi în bazele de antrenament ale acestei grupări infracţionale.

Citește și: Sondaj: 48% dintre angajați ar vrea vaccinarea obligatorie la birou, 33% nu cred în vaccin

Iniţial, armele, muniţia şi grenadele au fost disimulate în diferite locaţii din municipiul Piatra Neamţ, iar în perioada 2012-2014, un suspect, în vârstă de 29 de ani, a deţinut şi transportat de pe raza municipiului Bucureşti către judeţul Cluj, în zona limitrofă a municipiului Cluj Napoca, o armă letală model AK 74, calibru 5,45 producţie rusească, 2 încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă ofensivă RG 42, pe care ulterior le-a introdus într-o groapă de circa un metru adâncime, situată în zona de câmp din cartierul Baciu.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în cursul lunii august 2020, inculpatul s-a deplasat din localitatea Ruseni, judeţul Neamţ, către municipiul Bucureşti, prilej cu care a negociat vânzarea armei letale model AK 74, cele două încărcătoare, 63 cartuşe şi o grenadă ofensivă RG 42, solicitând suma de 1.500 euro în schimbul acestora", se arată într-un comunicat DIICOT.

Citește și: O nouă „bombă” explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie

Suspectul s-a deplasat apoi din localitatea Ruseni în municipiul Cluj Napoca, în scopul identificării şi dezgropării armei letale AK model 1974, a celor două încărcătoare, cartuşelor şi grenadei ofensive.

Operațiune amplă în Cluj Napoca

În cursul lunii aprilie 2021, arma, cartuşele şi grenada au fost identificate pe raza municipiului Cluj Napoca.

"La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, au organizat o acţiune operativă pe raza judeţului Neamţ în cadrul căreia au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare şi 2 percheziţii auto, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă, constând într-un număr de 4 telefoane mobile, 2 stick-uri de memorie tip USB, respectiv mai multe înscrisuri de tip transferuri Money Gram, bonuri, facturi fiscale, bilete de avion şi înscrisuri ce conţin date de interes operativ.

La data de 26.05.2021, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea inculpatului pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, iar, la data de 27.05.2021, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi al poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

În activităţi, au participat şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. A

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te