Un ciclon se îndreaptă spre România. Cod roșu în mai multe țări: Anunțul ANM

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.11.2022 - 18:33
Vreme rea - Foto: Pixabay

Alina Șerban, meteorolog ANM, anunţă prognoza meteo actualizată. Este cod roșu de vreme rea în Croația și în Serbia şi se îndreaptă spre România. 

SHARE

"Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă.

În orele următoare în această noapte în prima parte a zilei de mâine vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată.

Nucleu ciclonic deasupra României. ANM anunţă prognoza meteo
În același timp, această formațiune, prin sistemele frontale asociate, va aduce și precipitații în general sub formă de ploaie în această noapte în partea de vest, de sud-vest a teritoriului, iar mâine le vom regăsi în jumătate estică și pe arii mai restrânse, în rest, nu foarte însemnate cantitativ, iar pe crestele montane foarte înalte vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Acest nucleu ciclonic va veni cu un sector cald în zona țării noastre, astfel încât temperaturile vor fi ridicate pe parcursul zilei de mâine în mare parte din țară, cu mult mai ridicate chiar decât în mod normal la această dată.

În vestul, în sudul teritoriului, în mod deosebit, așteptăm temperaturi maxime ce vor atinge 13-14-15 grade chiar mai mult de atât în zona Dobrogei, spre 16-17 grade cu 10 grade aș putea spune peste ce ar trebui să înregistrăm la această dată.

Prognoza meteo. Cum va fi vremea în România

Sisteme frontale vor traversa teritoriul te țării noastre până spre finalul săptămânii, se va mai răci, nu vom avea aceleași temperaturi ca mâine acestea vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică până spre finalul săptămânii  vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată acest lucru însemnând maxime de 10-12 grade în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade în regiunile vestice.

În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, repet slabe cantitativ de această dată.

Minimele vor scădea treptate. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile", a explicat Alina Șerban, meteorolog, potrivit unei emisiuni TV. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te