VIDEO Un angajat la Asistență Socială Sector 3, interzis la examen din cauza protestului #rezist

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.06.2018 - 18:49
Marilena Piuca

Marilenei Piucă i s-a interzis luni accesul la un examen la care se înscrisese în cadrul instituției în care lucrează, fără să i se dea nicio explicație. Primăria a oferit un răspuns la solicitarea Newsweek România

SHARE

Inspector de asistență socială, Marilena Piucă  este unul dintre protestatarii constanți ai mișcării #rezist. Inclusiv duminică seara a fost la protestele anti-guvernamentale din Piața Victoriei.

Iar luni, angajata DGASPC Sector 3 a filmat momentul în care nu a fost lăsată să intre la examen, dar și ce a urmat după aceea.

Marilena Piucă a declarat pentru Newsweek România că s-a dus să dea examen pentru poziția de inspector de specialitate gradul 1 A, din categoria personalului contractual, dar nu a fost primită în clădire unde este angajată, fără vreo justificare.

„Nu am fost primită la examen cu motivația că nu sunt inclusă pe liste, deși în data de 11 iunie, când m-am prezentat la acest examen, se făcea evaluarea tuturor celor care și-au depus dosare pentru personal cotractual. În cazul meu era vorba doar despre un post pe care îl dețin și în prezent, inspector de specialitate gradul 1 A, având o vechime de peste 20 de ani în domeniu. 

În 16 mai am primit preaviz, care îmi va expira pe 22 iunie, motivul oficial fiind că Serviciul Acordare Subvenții pentru Încălzirea Locuinței la care lucrez a fost desființat. În aceste condiții, toți cei care lucram în acest serviciu am primit preaviz. În toată Primăria Sectorului 3 au fost peste 100 de persoane care au primit preaviz.

În paralel, Primăria a înființat un serviciu identic denumit, Compartiment pentru Subvenții pentru Încălzirea Locuinței. 

Conform legii, atunci când se fac restructurări, funcționarii și angajații din sistemul public sunt redistribuiți sau au dreptul să se înscrie la examene pe posturile pe care le-au avut. Acest lucru l-am făcut și eu, fiind pregătită pentru poziția din noul compartiment, poziție pe care am deținut-o mai mulți ani. Am respectat termenele de depunere a documetelor pentru înscrierea la acest concurs , precum și toate celelalte proceduri. Nu am primit nicio explicație pentru că nu sunt primită să dau acest concurs, motiv pentru care am formulat deja o plângere în instanță”, ne-a declarat Marilena Piucă.

Mecanismul aplicat de Primăria Sector 3 este unul des folosit în administrația publică: pentru că funcționarii pot fi demiși cu greutate, se desființează un serviciu, angajații fiind restructurați, apoi este înființat sub o altă denumire, pentru  pentru a putea fi selectați doar cei care sunt agreați de conducerea politică a instituției publice.


Ce spune Primăria Sector 3

Serviciul Relații cu Mass-media  și Societatea Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 3 a comunicat Newsweek România că: „Marilena Piucă nu a optat în termenul comunicat pentru ocuparea unui post contractual vacant din lista posturilor pusă la dispoziție pentru care îndeplinea condițiile de ocupare  și ca urmare nu avea cum să depună cererea de înscriere la examenul de testare profesională. Niciun document depus de doamna Marilena Piucă nu respectă termenele și cerințele din procedura mai sus prezentată, acesta fiind motivul pentru care doamna Marilena Piucă nu s-a aflat în data de 11.06.2018 pe lista persoanelor înscrise pentru a susține testarea profesională. 

Doamna Marilena Piucă a depus opțiuni scrise, pentru mai multe posturi existente în ștatul de funcții al instituției, vacanțe sau ocupate, dar nu a respectat Procedura privind organizarea  și desfășurarea examenului de testare profesională a personalului contractual ale căror posturi au fost supuse reorganizării, termenele  și nici datele comunicate din preaviz.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.