UE vrea să pună capăt contractelor pe termen lung de aprovizionare cu gaze preferate de Rusia

DE Daniel Toșa | 14.12.2021 - 12:07
UE vrea să pună capăt contractelor pe termen lung de aprovizionare cu gaze preferate de Rusia/FOTO: Unsplash

Uniunea Europeană intenţionează să adopte o poziţia dură pentru a pune capăt contractelor pe termen lung de import de gaze naturale, în cadrul tranziţiei sale verzi, ceea ce reprezintă o lovitură pentru principalul său furnizor Rusia, transmite Bloomberg.

SHARE

Executivul comunitar vrea să împiedice ca astfel de contracte să fie prelungite dincolo de 2049, în cadrul unei reforme de amploare a pieţelor sale energetice, se arată într-o serie de documente consultate de Bloomberg News. De asemenea, Comisia Europeană va propune şi măsuri pentru a întări securitatea aprovizionării, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu preţuri record la gaze şi un posibil deficit de aprovizionare la iarnă, scrie Agerpres.

Planul Comisiei, care ar urma să fie dezvăluit miercuri, merge în sensul opus al solicitărilor venite din Rusia, care furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Autorităţile de la Moscova preferă de mult timp contractele încheiate pe termen lung şi au cerut în mod repetat UE să semneze mai multe astfel de contracte pe termen lung, ca o condiţie pentru a prelungi un acord privind livrarea de gaze via fostele state din URSS şi după 2024.

Ca răspuns la îngrijorările exprimate de unele state membre, potrivit cărora Kremlinul foloseşte gazele naturale ca o armă politică, propunerile ce urmează să fie anunţate de executivul comunitar vor permite de asemenea ţărilor membre să reacţioneze mai eficient în situaţii de criză.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Şefii din guvern din statele membre UE urmează să discute toate aceste propuneri de măsuri la un summit care va avea loc joi la Bruxelles.

Riscurile cu care se confruntă Europa sunt în creştere pentru această iarnă, în condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze este la un minim istoric pentru acest moment al anului şi nu se întrevede un sfârşit al crizei. Tensiunile crescute dintre Rusia şi Ucraina riscă să afecteze şi mai mult aprovizionarea cu gaze, inlusiv riscul ca criza energetică să persistă şi în următorul sezon de încălzire.

Pentru a creşte rezilienţa UE, Comisia vrea să propună o abordare mai strategică în ceea ce priveşte stocarea de gaze naturale, inclusiv măsuri care să asigure un grad ridicat de umplere a depozitelor la începutul sezonului de încălzire.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok

Atunci când vor evalua riscurile la nivel regional, statele membre vor trebui să includă şi o analiză a nivelului stocurilor lor de gaze în rândul riscurilor potenţiale la adresa securităţii aprovizionării, chiar şi în cazul în care depozitele sunt deţinute de companii străine. Dacă sunt identificate riscuri, statele membre vor trebui să introducă contra-măsuri precum obligativitatea unui nivel minim de umplere a depozitelor, cereri de oferte şi licitaţii.

Propunerile Comisiei permit şi achiziţionarea în comun de gaze naturale, pe bază voluntară, de către operatorii de sistem pentru crearea unor stocuri strategice de gaze care să poată fi utilizate în situaţii de urgenţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te