Trupul alpinistei din Brașov care a murit pe munte nu a putut fi recuperat nici după patru zile

DE Daniel Toșa | 17.01.2022 - 11:21
Trupul alpinistei din Brașov care a murit pe munte nu a putut fi recuperat nici după patru zile/FOTO: Facebook/Salvamontbrasov

Trupul alpinistei din Brașov care a murit de ziua ei, după ce a căzut în munţii Bucegi, nu a putut fi recuperat, la patru zile de la tragedie. Salvamoniștii explică faptul că nu au putut face asta din cauza vremii și spun că ar putea interveni abia în 20 ianuarie.

SHARE

Accidentul a avut loc atunci când alpinista încerca să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor.  Se pare că victima a plecat singură pe traseu și pentru că nu a mai răspuns la telefon, familia a cerut sprijinul salvatorilor montani.

Serviciul Public Județean Salvamont Prahova a făcut luni mai multe precizări referitoare la operațiunea de recuperare a trupului femeii:

„În data de 12.01, după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-răspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizată și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-răspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.

Citește și: Tot mai mulți pacienți cu COVID, la ATI. 25 din cei 28 de pacienți care au murit, nevaccinați | Newsweek Romania

În dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperată de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului, relatează Digi24.

În zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere".

Citește și: Ciolacu: Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze este suportabilă pentru stat

Salvamontiștii precizează că sunt în legătură permanentă cu DSU și Inspectoratul General al Aviației, că au pregătită echipa de intervenție și că vor recupera trupul când condițiile meteo vor permite.

„Suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo, etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă.

Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit", potrivit Salvamont Prahova.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.