Trei scenarii despre cum se va încheia pandemia. Spre ce ne îndreptăm

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.03.2020 - 18:37

Pandemia noului coronavirus, al șaptelea, s-ar putea încheia cu trei scenarii posibile: oamenii devin imuni la virus, se dezvoltă un vaccin sau virusul suferă mutații pierzându-și cu timpul capacitatea de a infecta. Spre care scenariu ne îndreptăm.

SHARE

Mehmet Ceyhan, profesor la Universitatea Hacettepe din Ankara, subliniază că prima regulă pentru protecția împotriva virusului este menținerea unei igiene bune, în special spălarea frecventă a mâinilor.

Virusul se poate răspândi printre oameni în timpul perioadei sale de incubație care variază de la două la 14 zile.

„Acest virus se răspândește prin picături de salivă, la fel ca gripa, meningita, pneumonia și rujeola. În SARS și MERS, infecția se produce după ce apar simptome, dar în COVID-19, infecția se petrece în perioada de incubație. Din acest motiv, este de o importanță vitală să luăm măsuri de precauție, să respectăm izolarea socială și să fim atenți la igiena”, a declarat Ceyhan.

Noul coronavirus este mai contagios decât SARS și MERS, a adăugat el, cu un raport de 3 față de 1,8 și, respectiv, 2.

Profesorul a precizat că nu există încă un vaccin pentru coronavirus și că cercetările sunt în desfășurare.

„Nu știm dacă va fi dezvoltat vaccinul și, dacă va fi, cât de reușite vor fi rezultatele. Nu există nicio garanție.”

Vorbind despre cercetările în curs pentru un vaccin în SUA, profesorul a precizat că vaccinul la care lucrează Statele Unite este diferit.

„Ei revizuiesc vaccinul dezvoltat anterior pentru SARS, dar nu a fost utilizat, pentru a vedea dacă va fi eficient pe COVID-19. Genetic, coronavirusul ce provoacă COVID-19 este similar 85% virusului ce provoacă SARS. ”

El a concluzionat că există trei scenarii posibile pentru ca pandemia să se încheie.

„Multe persoane vor deveni imune, oprind virusul să se răspândească. Sau se va descoperi un vaccin și oamenii vor fi imunizați în acest fel. A treia posibilitate este ca virusul să sufere mutații și să își piardă capacitatea de a infecta omul. În cazul SARS, cu care seamănă, se estimează că virusul a suferit mutații și s-a pierdut în acest fel. "

Conform ultimelor cercetări, virusul a suferit deja în jur de 150 de mutații, evoluând în două tulpini principale: L, foarte virulentă și S, mai puțin agresivă.

Potrivit studiilor efectuate asupra pacienților din Wuhan, China, unde a apărut focarul prima dată, la debutul pandemiei 70% dintre pacienți prezentau tulpina L, apoi incidența acesteia a scăzut.

În opinia specialiștilor epidemiologi chinezi, tulpina S este „versiunea mai veche” a coronavirusului provenit de la lilieci.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.