Transportatorii din toată țara intră joi în grevă. 900.000 persoane afectate

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.10.2018 - 14:35
Foto Inquam Photos/George Călin

Transportatorii de persoane din toată țara vor intra începând de joi, 11 octombrie, în grevă generală. Aceștia vor să își manifeste nemulțumirea față de prevederile proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor privind organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere.

SHARE

Peste 900.000 de călători vor fi afectați. „Joi, la ora 12:00, cheia este scoasă din contact şi cei care au curse nu le vor mai efectua. Cred că la acest demers se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac şi (transport – n. r.) interjudeţan şi judeţean, ci şi cei care fac judeţean”, a afirmat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).
În urma acestei decizii a transportatorilor vor fi afectate 800.000-900.000 de persoane zilnic.
„Acest ordin trebuie retras, pentru că altfel el va reprezenta o bombă atomică pentru piaţa de transport din România din simplul motiv că se produce haos. Adică ceea ce în momentul de faţă este ordonat urmează să producă haos. Nu se va mai înţelege nimeni cu nimeni, pasagerul nu va şti în ce microbuz sau autobuz să se urce. Liberalizarea este un proces care trebuie să aibă la bază o perioadă-tampon de pregătire a pieţei de transport. Nu putem veni în 2018 să anunţăm în 2019 liberalizare pentru că înseamnă fie că avem un interes material direct, ca instituţii ale statului sau reprezentanţi ai lor, fie că efectiv suntem inconştienţi”, a afirmat reprezentantul FORT, potrivit Agerpres.
Greva transportatorilor de persoane este anunțată și pe site-ul Autogări.ro, cel mai mare centralizator de curse de autocare și microbuze din România. 

Ordinul de ministru propus de Lucian Șova va da, potrivit transportatorilor, câștig de cauza, la apropiatele licitații pentru atribuirea traseelor, companiilor care vor folosi mașini noi. De asemenea, ei spun că avantajele pe care le au acum transportatorii cu experiență nu vor mai exista.
Transportatorii susțin și că prin noile propuneri ministrul Transporturilor urmărește să deschidă piața pentru transportatorii străini.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -