Traian Băsescu spune că în România armata ar trebui să fie obligatorie. Care este argumentul

DE Alexandra Lupascu | 27.05.2024 - 08:19
Traian Băsescu spune că în România armata ar trebui să fie obligatorie. Care este argumentul Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Traian Băsescu a spus că în România armata ar trebui să fie obligatorie. Asta, pentru că rezerviștii actuali nu mai au vârsta la care să mai poată fi mobilizați în caz de război, iar România trebuie să reziste aproape o lună până la venirea NATO în caz de probleme la frontiere.

SHARE

Armata obligatorie în România? Traian Băsescu spune că, pentru a crea un număr suficient de militari, este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru securitatea noastră.

„Nu vreau să creez panică, Armata României va face fata. Dotarea Armatei este o prioritate zero şi în România este necesara introducerea armatei obligatorii.

Nu se ia aceasta decizie din laşitate”, a spus Traian Băsescu în exclusivitate la România TV.

Traian Băsescu spune că în România armata ar trebui să fie obligatorie. Care este argumentul

În cazul unei invazii ce înseamnă 2.000 de pușcași marini la Kogălniceanu și 1.000 de militari străini la Cincu, sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată.

Citește și: Rusia a trimis intenționat o dronă în România. Răspunsul SUA: Ne-au dat cel mai nou sistem antidronă

Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45, 60 de zile, până când NATO își mobilizează resursele de război să te poată ajuta, NATO nu vine de a doua zi, mai spune Traian Băsescu.

De altfel, tot mai multe ţări din Europa au decis sau sunt în diverse stadii legislative în ceea ce priveşte armata obligatorie.

Armata obligatorie în România? MApN anunţă în ce condiţii s-ar activa recrutările automat în toată ţara

Armata obligatorie în România? Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a spus în ce caz armata poate deveni obligatorie în România.

„Am văzut că s-a discutat recent despre părerea tinerilor cu privire la obligativitatea stagiului militar, lucru pe care noi nu l-am luat niciodată în calcul, nu l-am luat în considerare, aceste resurse au fost asigurate întotdeauna pe bază de voluntariat.

Știți că în anul 2007 în România s-a suspendat obligativitatea executării serviciului militar, care este prevăzut în Constituție, prin lege, din 2017, tinerii nu mai sunt obligați să facă armata.

Această obligativitate ar putea fi reluată, spune aceeași lege, doar dacă în România s-ar declara starea de mobilizarea sau stare de luare sub asediu sau de război, lucruri care presupun mobilizarea armatei.

Ea s-ar activa automat, așa spune legea care a intrat în vigoare în anul 2005, cu suspendarea începând cu anul 2007″, a declarat Constantin Spînu.

Cât despre serviciul militar voluntar, generalul Constantin Spînu a spus: „La acest moment este un proiect care este pus în dezbatere și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, după ce va fi finalizat circuitul cerut de tehnica legislativă.

Pot să explic foarte ușor, principala sursă umană pentru rezerva operațională a Armatei României a fost asigurată și este asigurată și în acest moment de către cetățenii români care au pregătire militară, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt cei care au satisfăcut până în 2007 stagiul militar obligatoriu.

Citește și: Rusia, halucinant: Armata României, gata să intre în Moldova. Echipamentele militare au fost duse

În mod evident, această resursă va ieși treptat din evidențele militare pentru că cetățenii cu obligații militare pot fi menținuți în evidență până la 55 de ani majoritatea, cei care au făcut armata ca soldat sau gradat, respectiv până la 62 de ani maeștrii militari, ofițerii și subofițeri.

Serviciu militar voluntar, pregătit în România

Proiectul de lege privind militarii voluntari în termen include pregătire de până la patru luni, costurile fiind acoperite de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), au declarat, miercuri, surse oficiale din minister.

Potrivit acestor surse, această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci „vine în completare, ca o formă distinctă”.

Citește și: De ce armata nu e atractivă pentru tineri? Soldat în România: 2.236 lei vs Germania: 19.500 lei/lună

Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept, arată sursele, este avută în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te