Topul vinurilor în anul 2022: Reflectă o scădere de consum. Ce spune un academician

DE Alin Crișan | 02.12.2022 - 10:27
Degustare de vinuri - Foto: Profimedia
Degustare de vinuri - Foto: Profimedia

Pentru competiţia din acest an au fost propuse 45 de sortimente de vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piaţă, altele care au fost lansate special cu această ocazie.

SHARE

A fost finalizată jurizarea celei de-a patra ediţii a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti, singura competiţie de acest gen din România, are a avut loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, în capitala Moldovei fiind găzduită de către Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”.

În clasamentul general, pe prima poziţie s-a clasat vinul C’est Soir rosé de la Crama Hermeziu, urmat de Colocviu Vibe Frâncuşă, de la Casa de Vinuri Cotnari, iar pe ultima poziţie din top a fost Podgoria Silvania rosé. Clasamentul integral, aşa cum a fost publicat pe www.viesivin.ro, poate fi regăsit la finalul acestui articol.
 
Jurizarea s-a realizat după o fişă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală este considerată a fi cât mai relevantă posibil.

Din comisie au făcut parte oenologie degustători autorizaţi în România, cât şi cadre didactice de specialitate de la USV Iaşi. Jumătate din juriu a fost alcătuită din bărbaţi şi jumătate din femei, fiind făcute clasamente şi după cele mai apreciate vinuri spumante de către bărbaţi, cât şi de către femei.

Un top fără surprize, dar care reflectă scăderea consumului din România
Prof.dr. Valeriu Cotea, oenolog, cadru didactic al USV Iaşi şi membru corespondent al Academiei Române, filiala Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că rezultatele acestei degustări nu îl surprind în mod special. Frâncuşa de la Cotnari era deja apreciată în rândul membrilor juriului, iar podgoria Silvania a început să revină în forţă, după ce o perioadă nu a mai produs. „Zona este însă fantastică pentru vinurile spumante”, a explicat prof.dr. Valeriu Cotea.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te