The Financial Times: România și Ungaria, pionii de sacrificiu ai lui von der Leyen

DE Adelina Sahlean | 02.10.2019 - 13:16
Ursula von der Leyen

Președinția Comisiei Europene a lui Ursula von der Leyen a demarat lamentabil chiar dinainte ca ea să-și ia postul în primire. Sau n-a fost chiar așa?, scrie The Financial Times, citat de Rador.

SHARE

Președinta germană aleasă a fost pusă luni într-o situație jenantă pe care nici un alt șef al Comisiei de dinaintea ei n-a mai fost nevoit s-o îndure: doi comisari propuși, din Ungaria și România, au fost considerați nepotriviți pentru funcție și au fost descalificați de europarlamentari.

Numărul lor e deja cu 100% mai mare decât în cazul Comisiei lui Jean-Claude Juncker și este pentru prima oară când candidați sunt excluși înainte de obișnuitele audieri de confirmare de trei ore din Parlamentul European (PE) – cei doi au fost excluși pentru suspiciuni privind conflicte de interese financiare.

La prima vedere, relațiile Ursulei cu parlamentul au pornit în cel mai prost mod posibil. Strategia ei de a încerca să „distragă” PE cu controverse legate de al ei „comisar pentru protejarea modului nostru de viață european” a eșuat în mod vizibil. La primul lor test, europarlamentarii au demonstrat că pot lătra, dar și mușca.

Unii oficiali de la Bruxelles nu s-au sfiit deloc să destăinuie în privat consternarea dnei von der Leyen în momentul în care a primit nominalizările de comisari de la Budapesta și București. Rovana Plumb a României a fost acuzată de afaceri imobiliare ilegale legate de insule de pe Dunăre (acuzații pe care ea le neagă). Laszlo Trocsanyi al Ungariei a servit drept ministru al justiției sub Viktor Orban, supervizând adoptarea unor legi și reforme care au făcut din dl Orban inamicul numărul unul al forțelor progresiste din UE.

Se presupune că ea ar fi atribuit deliberat prestigiosul portofoliu al extinderii UE dlui Trocsanyi pentru a se asigura că el nu va supraviețui audierilor neatins. România și Ungaria s-ar putea dovedi foarte bine a fi pionii de sacrificiu perfecți ai președintei alese. Dl Orban deja a acționat rapid, selectându-l pe Oliver Varhelyi, respectatul ambasador al țării la UE și fost oficial al Comisiei, drept noul său candidat.

Cu un conservator ungar și o social-democrată româncă doborâți înainte de primul obstacol, toate privirile se îndreaptă acum spre pionul de sacrificiu liberal.

Cap de listă în programul audierilor din 2019 a fost Maros Sefcovic, vicepreședintele slovac de centru-stânga al Comisiei, căruia i-a revenit onoarea de a fi primul comisar european pentru relații interinstituționale și previziune. Perpelirea lui vreme de trei ore a fost o sărbătoare analitică pentru europarlamentarii ahtiați după procedură: printre cuvintele la ordinea zilei amintim evaluări de impact, proceduri trialog și registre de transparență. El a supraviețuit neatins perpelirii și a trebuit să suporte mai puține poante legate de titlul mistic al funcției sale decât v-ați fi așteptat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te