Ministerul Finanțelor ia în calcul eliminarea cotei unice. Georgescu de la BNR e de acord

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.01.2019 - 18:15
Florin Georgescu/ Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministerul de Finanțe ar pregăti o nouă taxă „de solidaritate” pe cifra de afaceri a companiilor, după ce în 2017, tot ca o măsură „de solidaritate”, creștea contribuțiile sociale pentru persoanele care obțin peste zece salarii minime pe economie.

SHARE

După valul de majorări de taxe începută în 2017, odată cu instalarea Guvernului PSD-ALDE, care a culminat cu OUG 114 aprobată la finele lui 2018, Executivul ar avea în plan și să elimine cota unică, ne-au declarat surse din piață. Noua cotă progresivă îi va lovi mai ales pe românii cu venituri peste medie, potrivit newsenergy.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici dă garanții că aceste lucruri nu se vor întâmpla. El a declarat, la finele săptămânii trecute, că este „exclus” să renunțe la cota unică și „La fel, exclus!” să introducă o nouă taxă de solidaritate, pentru companii, potrivit sursei citate.

Citește și: Liviu Dragnea: PIB-ul României a crescut în 2018 cu 25%. Orban: Creștere economică fictivă

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, a afirmat pentru Newsenergy că probabil vor mai apărea schimbări în fiscalitate până apare bugetul.

„Avem mereu aceste schimbări când se pregătește bugetul. Mereu avem noi idei de taxe. Bugetul ar trebui închis cu un anume deficit. Pentru a atinge acest deficit avem mereu aceste idei nebune despre cum să facem anumite schimbări de taxe pentru ca bugetul să ajungă la un anumit deficit. Asta se întâmplă de mulți ani, nu e ceva ce s-a întâmplat doar în ultimii ani”, a declarat Manolescu.

Citește și: Dragnea, deși România nu are buget și euro e la maxim : „Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine”

„Firme falimentare cu patroni bogați”

Pe de altă parte, Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi un apropiat al PSD, spune că este vremea revizuirii sistemului fiscal, respectiv introducerea unei impozitări progresive pe veniturile persoanelor fizice şi a proprietăţilor deţinute de aceştia.

Într-o discurs ţinut la ASE luni, acesta a criticat capitalismul autohton, de după 1990, susţinând că lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor: ”avem firme falimentare cu patroni bogaţi”. 

Citește și: Primarii s-au supărat pe guvern, că nu i-a consultat la bugetul din 2019

Georgescu a amintit de faptul că rezultatele unor studii sociologice recente arată că 65 - 70% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre câştigătorii tranziţiei de la comunism la capitalism, prin faptul că se consideră că nu munca a fost cauza îmbogăţirii persoanelor fizice respective.

„În scopul asigurării unei baze solide pentru furnizarea bunurilor şi serviciilor publice, în opinia noastră este necesară revizuirea sistemului fiscal, îndeosebi cel pri­vind persoanele fizice cu accent pe impo­zitarea progresivă a veniturilor şi pro­prie­tăţilor pentru a surprinde mutaţiile substan­ţiale în distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani“, a mai spus Georgescu.

Rămânem în continuare cu problema proiectului de buget pe 2019, care nu a fost publicat nici până acum deși el ar fi trebuit aprobat încă de anul trecut în Parlament. Mai mult, proiectul nu s-a aflat nici în ședința de ieri a Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te