TENSIUNI MAE a emis atenționare de călătorie în Mexic. 200 români, reținuți în aeroporturi

DE Elena Andrei | 03.02.2021 - 20:53
sursă cancuniairport.com

Ministerul Afacerilor Externe îi atenționează pe români că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră și face un apel să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în această țară, până la clarificarea situației.

SHARE

Avertismentul este transmis în contextul în care peste 200 de turiști români au rămas blocați în aeroporturi în Mexic, după ce li s-a interzis accesul în această țară și le-au fost luate documentele și telefoanele.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, la solicitarea părții române, o convorbire telefonică cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, în continuarea eforturilor  pentru soluționarea situației cetățenilor români afectați de refuzul autorităților mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Discuția telefonică a fost precedată de multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către șeful diplomației române omologului mexican, în aceeași zi, în care semnalat modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic. 

Ministrul a evidențiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă, reînnoind apelul ca autoritățile mexicane să clarifice motivele concrete și situația în ansamblul său.


Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii, în mod special cei 114 cetățeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internațional din Cancun, denunțând modul în care aceștia sunt tratați de către autoritățile mexicane de pe aeroport. A evidențiat că numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internațional din Cancun pentru a acorda asistență la fața locului cetățenilor români aflați în așteptarea curselor de retur.

Ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autoritățile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situația prezentată și a dat asigurări că, la momentul discuției, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te