Țările baltice atenționează asupra unui conflict militar la granița blocului comun cu Belarus

DE Daniel Toșa | 12.11.2021 - 14:10
Țările baltice atenționează asupra unui conflict militar la granița blocului comun cu Belarus/FOTO: politico.eu

Țările baltice atenționează asupra unei posibile escaladări a conflictului dintre Lituania și Belarus, arată Agerpres.

SHARE

Lituania a desfășurat un număr necunoscut de soldați la granița ei cu Belarus, pentru a proteja blocul comun.

Arătându-și susținerea pentru Polonia, statele baltice fac apel la Uniunea Europeană pentru a consolida frontierele externe ale UE.

„Grupuri mari de oameni sunt adunate şi transportate către zona de frontieră, unde sunt forţate să treacă frontiera ilegal. Aceasta sporeşte posibilitatea de provocări şi de incidente serioase, care ar putea să se extindă şi in sfera militară”, au scris miniştrii estonian Kalle Laanet, leton Artis Pabriks şi lituanian Arvydas Anusauskas, într-un comunicat comun.

În urma întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU la New York, joi, SUA, Regatul Unit, Estonia, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania au condamnat „instrumentalizarea orchestrată a unor fiinţe umane ale căror viaţă şi bunăstare au fost puse în pericol pentru scopuri politice de către Belarus”.

Citește și: Piloții afgani fugiți în Tadjikistan cu tot cu avioane de teama talibanilor, reținuți la Dușanbe

Potrivit acestora, acțiunea lui Lukașenko are „obiectivul de a destabiliza ţările vecine şi frontiera externă a UE, şi de a distrage atenţia de la propriile lui încălcări repetate ale drepturilor omului”.

Pe 4 noiembrie, Rusia și Belarus au semnat o doctrină militară comună „ca răspuns la presiunea Vestului”, cu referiri explicite la frontiera cu Polonia.

Pe 8 noiembrie, mii de migranți au fost mobilizați spre graniță. Pe 10 noiembrie, Rusia a trimis două avioane supersonice să patruleze spațiul aerian bielorus.

Citește și: Interlopii Zabar, Fildeș, Biță, Rafi, Decan, Noris și Țugui s-au încăierat la Poliție pentru o casă

Seara, televiziunea de stat bielorusă a transmis un mesaj pentru Europa: „Dacă lacrimile copiilor nu vă impresionează, atunci vă vor vorbi bombardierele Tupolev ale Federației Ruse.”, se arată într-o postare de pe Facebook a paginii Casa Jurnalistului.

De asemenea, temându-se de un posibil conflict cu Belarus, a condus exerciții militare și a desfăşurat 8.500 de militari şi ofiţeri de poliţie suplimentari la graniţa de nord a ţării cu Belarus.

În știri recente, tensiunile la granița cu Ucraina cresc de pe o zi pe alta iar o nouă criză diplomatică apare la orizont. Într-o declarație, ministerul ucrainian al Apărării a spus că a fost raportată o nouă comasare de către Comandamentul Forțelor Armate Ruse a unui număr de aproape 90.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina, scrie B1TV.

În urma acuzațiilor UE, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a transmis că va opri tranzitul de gaze rusești spre Europa, conductă ce trece prin Belarus. Rusia s-a dovedit aliatul economic și strategic al Belarusului, în urma ultimelor declarații de la Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te