SURSE Cum se va calcula incidența COVID de acum înainte

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.03.2021 - 17:54
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Incidența va fi calculată prin raportarea la cazurile confirmate de coronavirus la 14 zile, însă cu 72 de ore înainte de publicare și vor fi numărate cazurile de coronavirus, nu testele, așa cum s-a vehiculat inițial în presă, au declarat surse oficiale pentru Newsweek România.

SHARE

Aceste surse au precizat, pentru Newsweek România, că pentru stabilirea incidenței (ratei de infectare cu COVID la o mie de persoane) se va calcula același interval de 14 zile, doar că se ține cont de zilele pentru care rezultatele cazurilor au fost deja alocate, în proporție de peste 95%.

Astfel, cifrele vor evidenția incidența pe 14 zile până în urmă cu 72 ore înainte de publicare, au explicat aceste surse, pentru Newsweek România. Informația a fost confirmată și pe grupul de comunicare al Ministerului Sănătății. 

În prezent, au loc situații în care teste efectuate în urmă cu două-trei zile sunt raportate cu întârziere de către direcțiile de sănătate publică. 

Sursele au mai precizat că incidența va fi calculată în funcție de numărul de cazuri de infectare cu coronavirus, nu de testele pozitive, așa cum s-a prezentat anterior în presă. 

Newsweek România a atras atenția că, dacă s-ar lua în calcul numărul de teste pozitive, incidența ar putea să crească artificial, pentru că o persoană poate avea mai multe teste pozitive. 

În prezent, Hotărârea de Guvern privind calculul incidenței prevede: „Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre”. 

Citește și: Voiculescu acuză liberalii că au falsificat incidența înainte de alegeri UPDATE

Amintim că, marți seară, pe Facebook, a existat un schimb de replici între șefa PNL București, deputata Violeta Alexandru, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Astfel, Violeta Alexandru a criticat declarațiile politice cum că cifrele privind pandemia ar fi altele, făcând aluzie la o declarație a ministrului Sănătății. În replică, Vlad Voiculescu a susținut că cifrele sunt altele, pentru că, înainte de alegerile parlamentare, focare de COVID din centre au fost scoase din calcularea incidenței, dar și că din calculul incidenței ar fi fost  „pierdute” două zile. 

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt însă diferite. Când a fost ministrul Tătaru a găsit o anumită formulă de calcul, nu a ascuns nimeni date și informații. Acum ministrul Voiculescu a dorit să modifice formula. Vorbim de două formule ușor diferite, în niciun caz nu a măsluit cineva datele. Ele au fost absolut corecte așa cum au fost calculate și înainte și după alegeri”. 

Citește și: Vlad Voiculescu se sucește: Modul actual de calcul e adecvat momentului

Apoi, ministrul Vlad Voiculescu a revenit cu noi precizări pe Facebook, spunând că nu este nici un scandal între el și Violeta Alexandru și că „este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adecvat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te